A Rocky Horror Picture Show-t nézték Kádárék

Majdnem ezer filmből áll az egykor Kádár János és az MSZMP KB tagjainak rendelkezésére álló, ritkaságokat is tartalmazó filmgyűjtemény.

Filmtörténeti jelentőségű munka folyik a Mokép archívumában: katalogizálják azt a mintegy 979 címet tartalmazó, hatezer filmtekercsből álló filmantológiát, amely az egykori MSZMP Központi Bizottságának és Kádár János pártfőtitkárnak állt személyes rendelkezésére - tudta meg a Népszabadság Gulyás Balázstól, a Mokép-Pannónia Kft. igazgatójától.

Az úgynevezett "Kádár-filmarchívum" darabjai között olyan filmtörténeti jelentőségű szovjet alkotások is találhatók, mint Szergej Eizenstein vagy Grigorij Csuhraj művei, ám a nagy többség amerikai vagy nyugat-európai gyártású. Mindenestre az beszédes, hogy a listán megtaláljuk a Rocky Horror Picture Show című transzszexuális musicalt, a 9 és fél hét című erotikus drámát és A sárkány közbelép című Bruce Lee-mozit is. Miképpen az is talány, hogy egyes címekből miért van több kópia. Mindenesetre a szakember hangsúlyozta: jelenleg is folyik a gyűjtemény állapotának felmérése, ami már csak azért is fontos, mert előfordulhat, hogy egy-egy cím csak itt lelhető fel az országban.

Nem mellékesen, a Kádár-gyűjtemény körül számos városi legenda lebeg. Az egyik, hogy Kádár János és köre hétfőnként szórakoztatta magát a Mokép Honvéd utca privát vetítőjében, ezért nem volt aznap adás a Magyar Televízióban. Az biztos, hogy a szocializmusban a filmforgalmazás terén egyeduralkodó Mokép története számos érdekes momentumot tartalmaz. Ezek feltárása érdekében a cég ősszel pályázatot ír ki olyan egyetemisták részére, akik vállalják, hogy a Mokép történetét választják szakdolgozatuk témájául.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.