Katalizátor-díj: Tehetségtelen vesztesek vagyunk?

Provokatív videóval hirdették meg az idei Katalizátor-díjat. A Tranzit blog január 16-ig várja a pályázatokat, a továbbjutókat pedig a részvételi demokrácia szabályai alapján, nyilvános fórumon választják ki.

'Elkötelezett művészet az eszköztelenség ellen' szlogennel, egy provokatív, szókimondó videó kíséretében tette közzé idei Katalizátor-díj felhívását a tranzit.hu. A képzőművészeti egyesület negyedik alkalommal hirdette meg a kiemelkedő művészeti tevékenységek felemelését célzó pályázatát. Az idei díj arról szól, milyen módon képes hatni a művészet a társadalmi folyamatokra; milyen eszközök állnak a társadalmilag elkötelezett művészek rendelkezésére, és milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy - a társadalmi folyamatokra tudatosan hatni kívánó - művészeti projektnek.

A díjat két kategóriában hirdették meg, január 16-i beadási határidővel, kategóriánként 500 ezer forintos díjazással.

Ajánlod magadat?

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A Művészeti kategóriában - idén először - mindenki a saját projektjét jelölheti. A részvételiség elvei és az érdemi vita érdekében a szervezők idén szeretnék elérni, hogy a jelöltek aktív részesei legyenek a kiválasztás folyamatának. Arra buzdítják a jelölteket, hogy maguk is vegyenek részt a társadalmilag elkötelezett művészetről folyó diskurzusban, mutassák be módszereiket, és érveljenek kezdeményezésük érvényessége mellett. Olyan projekteket várnak a pályázatra, amelyek kritikusan viszonyulnak a környezetükhez; társadalmi ügyek mellett elkötelezettek, segítik a demokratikus értékek, a társadalmi egyenlőtlenségek megértését, új perspektívát nyújtanak társadalmi kérdések megvitatásához. (A Művészeti kategóriában itt lehet jelentkezni.)

Indíts Motorokat!

A második kategória a Motor - ezt idén olyan bevált gyakorlatok és új kezdeményezések számára tartják fenn, amelyek sokat tesznek azért, hogy a társadalmilag elkötelezett művészet új megközelítéseket találjon. Ebben a kategóriában bárki jelölhet, akár fontos kulturális eseményeknek teret biztosító helyszínt vagy kulturális fesztivált, eseménysorozatot, társadalmilag elkötelezett projekteknek bemutatkozási lehetőséget nyújtó online és offline felületet vagy egy ezeket vizsgáló tudományos kutatómunkát, workshopot, előadássorozatot, illetve a demokratikus cselekvés új formáival kísérletező társadalmi mozgalmat. (A Motor kategóriára itt lehet jelölni.)

Bírálj és érvelj!

Az idei Katalizátor-díj kiírásában felvetett kérdések megvitatását közösségi fórum keretében bonyolítják, a részvételi demokrácia szabályai szerint a szélesebb közvéleménynek és maguknak a pályázóknak is alkalmuk lesz reagálni az általuk fontosnak ítélt művészeti projektekre és azok társadalomra gyakorolt hatására. Ennek jegyében január 17-én Nyitott fórumot tartanak a MÜSZI-ben, ahol a szakma képviselői mellett, az elkötelezett érdeklődők, köztük újságírók és társadalomtudósok is kifejthetik véleményüket. A végső döntést szakmai zsüri hozza meg; a február 9-én a Trafóban tartandó díjátadón is nyilvánosan vitatják meg a zsűri tagjaival, hogy kiknek és miért ítélik oda a 2013-as Katalizátor-díjakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.