Spanyol íróé a Franz Kafka-díj

Eduardo Mendoza spanyol író kapja az idén a Franz Kafka-díjat. A prágai Franz Kafka Társaság 2001 óta minden évben egy olyan írót tüntet ki, aki műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez.
A díjat korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth amerikai regényíró, valamint a Nobel-díjas Elfriede Jelinek és Harold Pinter. 2003-ban Nádas Péternek ítélték a rangos elismerést.

Eduardo Mendoza 1943-ban Barcelonában született. A spanyol nyelven író, katalán származású alkotó az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb prózaírója. Több fontos irodalmi díjat kapott, és regényei, színdarabjai nagy példányszámban kelnek el.

A díj odaítéléséről nemzetközi zsűri döntött: egy tucatnyi jelölt közül választották ki a spanyol írót, de a jelöltek névsorát a hagyományoknak megfelelően az idén sem hozták nyilvánosságra. A döntésnél a legfontosabb kritériumok egyike, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget, de nem kell, hogy a díjazott a régióból származzon.

A Franz Kafka-díjjal 10 ezer dolláros pénzjutalom is jár.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.