Károly herceg magyar diákjai

Károly hercegről nálunk kevesen tudják, hogy lelkes védője az épített örökségnek. Alapítványa, a The Prince’s Foundation for the Built Environment huszonöt éve működik, s világszerte támogat projekteket, szervez szakemberképző kurzusokat. Idén nyáron két magyar fiatal is részt vesz az alapítvány nyári tanfolyamán.

Néhány hete Zalán Eszter kabuli riportjában olvashattuk, hogy az afgán főváros Murad Khane negyedébe egy Károly herceg ihletésére létrejött alapítvány segített visszatelepíteni az élhető életet, s főleg a hagyományos kézműipart, továbbá általános iskolát, klinikát és az írás-olvasás elsajátításában segítő programokat indított, kutakat ásatott a városrészben.

A herceg alapítványa támogatta a bonchidai Bánffy-kastély, a legszebb erdélyi barokk műemlék rendbetételét, de több középkori erdélyi szász falu helyrehozatalát is. Néhány éve nagy port ver fel a kortárs építészek körében, hogy az angliai Chelsea Barracks városrész átfogó rehabilitációjára kidolgozott, s a párizsi Pompidou Központ tervezője, Richard Rodgers által készített ultramodern tervet a herceg alapítványa megtorpedózta. Ettől függetlenül a herceg alapítványa töretlen megbecsülésnek örvend.

Károly tavalyi, magyarországi látogatása alkalmával megegyezés született a hercegi alapítvány és magyar örökségvédő szervezetek együttműködéséről, egyebek mellett ennek köszönhető, hogy idén június 22-én a magyar állami műemlékgondozó céget, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságát az International National Trusts Organisation (Nemzeti Gondnokságok Nemzetközi Szervezete, INTO) a tagjai közé választotta. Ekkor jött létre együttműködés a sopronbánfalvi pálos kolostort mintaszerűen felújító Kovács Gábor alapítványa és a hercegi alapítvány között is, melynek révén két magyar fiatal, Gólya Szilvia tájépítész és Bársony István építész részt vehet Londonban és Wales-ben a hercegi alapítvány e héten kezdődött nyári kurzusán, ahol a hagyományos építkezés gyakorlati tudnivalóival ismerkednek és csoportos tervezési gyakorlatokon vesznek részt, angol, amerikai, olasz, holland és kanadai társaikkal együtt. A nemzetközi csapatban várostervező és építész éppúgy található mint kőműves, asztalos, kovács, nádtető-készítő, ólomüveg-művész vagy földrajztudós-ökológus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.