Kannibál horror is lesz a Titanicon

Már csak három napot kell várni, és megkezdődik a független filmek budapesti ünnepe, a Titanic filmfesztivál. A világ minden tájáról érkező, különböző műfajú és témájú filmek tíz napon át lesznek megnézhetők az Urániában, a Toldi, Puskin és Sugár moziban, valamint az A38-as hajón.

A Titanicon amerikai függetleneket, kortárs témákkal, de kosztümös, történelmi eseményekkel is foglalkozó ázsiai filmeket, borzongató horror és kísértettörténeteket és dokumentumfilmes blokkot is láthat a filmszerető közönség, míg a versenyprogramban a legújabb filmművészet legjava versenyez a Titanic fődíjáért.

A fesztiválon mutatkozik be Fliegauf Bence Liliom ösvény című filmje, és Bucsi Réka díjnyertes animációja, a LOVE is látható lesz. Mindkét magyar alkotásnak az idei Berlinalén volt a világpremierje – előbbit vegyesen, utóbbit nagyon jól fogadták. A Liliom ösvény egy anya és kisfia utazását kíséri végig egy mesékkel, emlékekkel és belső démonokkal övezett úton. A haikuszerű jeleneteket felvillantó, a szerelem három szakaszát bemutató LOVE egyik klipjéből készült a fesztivál befutófilmje is.

Az idei versenyprogram kilenc alkotása közül mindegyik első, illetve második nagyjátékfilm. Közös bennük, hogy bonyolult és félszeg emberi kapcsolatokat ábrázolnak újító módon: van köztük szürrealista, finoman érzelmes, szórakoztató, provokatív és bensőségesen személyes alkotás – némelyik pedig mindezeknek a keveréke.

A Titanic szervezői a korábbi évekhez hasonlóan a versenyprogramon kívül öt szekcióba rendezték az idei válogatást: Fesztiválkedvencek, Amerikai függetlenek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Filmdokk. Olyan fesztiválsikereket láthat például a közönség, mint a Fesztiválkedvencek szekció válogatásában vetített izlandi Madárkák (Sparrows) vagy a román új hullám egyik legújabb alkotása, Az alsó szomszéd. Az Amerikai függetlenek mutatják be a valóságos sztárparádét felvonultató Experimentert, mely megtörtént esetet: a híres Milgram-kísérletet dolgozza fel, illetve az egy felnőtté válás történetét bemutató Neptunusz.

A borzongató filmek kedvelői sem fognak csalódni: A sötét oldal szekció válogatásában lesz kosztümös boszorkányfilm (a Sundance-en bemutatkozó The Witch), véres horrorwestern (Bone Tomahawk), lélektani dráma (A meghívás) és walesi nyelvű kísértethistória (Az átjáró) is.

A Filmdokk dokumentumfilmes válogatásában láthatunk fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikaiakat (Üdvözöljük Leithben!), zenés dokumentumfilmet (BLUR: New World Towers), és egy anya bensőséges alkotását saját fiainak életéről (Fivérek). Vetítenek ázsiai kasszasikert (A bérgyilkosság), kosztümös királydrámát (A trón), illetve meseszerű, nosztalgikus és költői történetet (Kaili Blues).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.