Júliusban nyílik a budavári Csontváry-kiállítás

Csontváry Kosztka Tivadar alkotásaiból nyílik kiállítás júliusban a tavaly felújított egykori Honvéd Főparancsnokság épületében, a Budai Várban. Az utóbbi évtizedek legteljesebb Csontváry kiállításán a művész Pécsett, illetve az ország más múzeumaiban őrzött festményei mellett magángyűjtemények képei is láthatóak lesznek.

 A várhatóan az év végéig látogatható kiállításon Csontváry mintegy száz alkotását mutatják majd be, köztük a Magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben, a Sétakocsikázás újholdnál Athénban és a Római híd Mosztárban című képeket, illetve az alkotó Önarcképét is, de a kiállításon megtekinthetőek lesznek olyan kortárs festőművészek képei is, amelyeket Csontváry művészete ihletett.

A kiállítás megrendezéséhez a kormány egy 2014. évi döntése alapján ötvenmillió forint támogatást biztosít a rendező Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. számára. A tárlat költségvetésének fennmaradó részét a Várgondnokság saját forrásból és támogatók bevonásával finanszírozza, illetve jelentős jegybevételre számít a minimum hat hónapig nyitva tartó kiállításból.

Jelenleg a képek Budapestre szállításán dolgoznak a szakemberek, akik rendkívül nagy figyelmet fordítanak a festmények biztonságára és arra is, hogy azok a volt Honvéd Főparancsnokság épületében rendezett kiállítás zárása után ismét sértetlenül, eredeti állapotukban kerüljenek vissza a múzeumokba és a magángyűjteményekbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.