Juhász Ferencre emlékeznek a költészet napján

A tavaly elhunyt kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas költőre április 11-én a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) beszélgetésekkel és rendhagyó irodalomórával emlékeznek. 

A középiskolás diákokat délelőtt az Írás az ünnep szívére című rendhagyó irodalomórára várják, ahol Tarján Tamás irodalomtörténész, Havas Judit előadóművész és Sirokai Mátyás fiatal költő segítenek közelebb jutni a juhászi líra megfejtéséhez, miközben a résztvevők megismerhetik az 1960-as, 1970-es és 1980-as évek magyarországi irodalmi életét, meghatározó alkotóit is.

Délután is folytatódnak a programok, akkor Játszótárs-keresés címmel a költői életmű és a képzőművészet egymásra hatása, vizualitás és verbalitás összefüggései kerülnek előtérbe, amelynek részeként Konok Tamás festőművész emlékezik a költőre, felidézve az általa készített Juhász Ferenc-portré keletkezéstörténetét. Emellett a kortárs magyar festészet jeles képviselője, Fehér László is bemutatja a költőről készült portréját. A beszélgetést Jovián György festőművész vezeti.

Az eseménysorozatot a Mondani, halálig című irodalmi est zárja, ahol barátok, pályatársak, egykori munkatársak - köztük Ágh István, Kántor Péter, Lator László és Zalán Tibor költők, valamint Csányi Vilmos etológus - emlékeznek Juhász Ferencre és beszélgetnek közös emlékek mentén Juhász Anna irodalmárral, a költő lányával.

A vetítéssel, zenével egybekötött esten Galkó Balázs színművész tolmácsolja Juhász Ferenc verseit, fellép a Vujicsics együttes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.