Józsefvárosi érzelmek

A sokarcú Józsefváros címmel nyílik kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a nagyobb közönség számára csütörtökön. A tárlat összeállítói a kerület diákjainak fényképfelvételeiből és a Budapest Gyűjtemény régiségeiből válogattak.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára nyolc évtizede működik a Józsefváros kapujában álló épületében. A környék fejlődése és e könyvtár élete elválaszthatatlan egymástól. Egyik első tagkönyvtárunk is éppen ebben a kerületben, a Százados úton nyílt meg csaknem száz éve. Józsefvárosiak százezrei jutottak és jutnak ma is olvasmányélményekhez, hasznos információkhoz a városrész közkönyvtáraiban.

Nem véletlen tehát, hogy FSZEK tavaly ősszel épp a nyolcadik kerületben élő vagy tanuló diákok számára hirdetett fotósakciót. Arra buzdította őket, hogy készítsenek felvételeket környezetükről, az érdekesebb épületekről, utcai jelenetekről. Hangsúlyozták, hogy nem amatőr művészeti pályázatról van szó, sokkal inkább a városnegyedhez fűződő tapasztalataik és érzelmeik képi lenyomataira kíváncsiak. Nem titkolt szándék volt emellett a könyvtár Budapest Gyűjteményének a fotótárát gazdagítani újabb felvételekkel.

Nem csalódtak: a rövid határidő ellenére több mint hatszáz érdekes és igényesen megformált felvétel érkezett postafiókukra. Egyetemisták és alsós diákok egyaránt küldtek fotóikból. Ha hivatalosan nem is volt versenykiírás, azért a legjobbnak ítélt anyagokat könyvajándékokkal jutalmazták. A galéria falaira is főleg a díjazottak közül válogattak, de a többi kép is megtekinthető egy számítógép monitorján és az interneten is.

A tárlókban a Budapest Gyűjteménynek a kerülettel kapcsolatos helytörténeti anyagából adnak egy kis ízelítőt, hogy Józsefváros hagyományokban, kulturális értékekben gazdag múltjára is ráirányítsák a figyelmet.

A Budapest Gyűjtemény az akció folytatását tervezi, egyben lehetőséget kíván adni a kerület iskoláinak, hogy a könyvtárba kihelyezett történelemórákon ismerkedhessenek meg szűkebb környékük helytörténetével, és hogy testközelből találkozzanak Budapest várostörténetének régi forrásaival: antik könyvekkel, térképekkel, muzeális fotográfiákkal.

Fényes Mihály agyonhasznált gumi
Fényes Mihály agyonhasznált gumi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.