Józsefvárosé lehet a túl nagy keresztes szobor

Franciaországban elbontásra ítélték II. János Pál pápa egyik szobrát, mert túl nagynak találták a keresztet... No comment – írta Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere a minap Facebook-oldalán. Könnyen lehet, hogy – mint az a Napi Gazdaság mai írásából kiderül – Zurab Cereteli orosz képzőművész alkotásának végül a VIII. kerület ad helyet – hol máshol, mint a pápáról elnevezett téren.

Mint a cikkből kiderül: „a rennes-i közigazgatási bíróság hat hónapot adott az északnyugat-franciaországi Ploërmelben található II. János Pál pápa-emlékmű eltávolítására. A bíróság szerint a szobor léte ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel.” A szobor Magyarországra hozatalát egy Facebook-csoport kezdeményezte, ők már gyűjtést is indítottak a terv megvalósítására. A józsefvárosi polgármesteri hivatal sajtóosztálya a hírt megerősítve közölte, hogy ha szükséges, akkor önkormányzati forrásból anyagilag is tudnák támogatni a kezdeményezést.

Zurab Cereteli alkotása egyébként a szentpétervári Jézus Krisztus szobor is, amely 33 méteres magasságával Európa legnagyobb Jézus-szobra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.