Jövő szerdán temetik Bálint Ágnest

A Farkasréti temetőben november 5-én 14.30-kor búcsúztatják a magyar gyermekek és szülők generációinak kedvencét, Bálint Ágnes írót. A televíziózás hőskorának egyik meghatározó egyénisége, számtalan közkedvelt televíziós mesesorozat, rádiós hangjáték, mese és meseregény írója volt.

Október 24-én, egy nappal 86. születésnapja után, hosszú, súlyos betegség után hunyt el Bálint Ágnes József Attila díjas író-szerkesztő-dramaturg, a Magyar  Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és  ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója.

Az ő képzelete teremtette képernyőre az Esti mesét és a  TV-macit, Böbe babát és Cicamicát, Mazsolát és Manócskát, Frakkot és  Károly bácsit, Kukorit és Kotkodát.

"Sokáig csak a Tévémacit óhajtottam megnézni mese gyanánt. Aztán már Mazsolát, Manócskát és Tádét is követeltem, és hamarosan a Futrinka utca kedves figurái, Cicamica, Morzsi kutya és Böbe baba is a szívemhez nőttek" - így búcsúzott az írótól a Vasárnapi Hírek kulturális rovatában Bálint Orsolya. - "Felnőtt fejjel is imádom Frakkot, Szerénkét, Lukréciát és a többi kis mesehőst, akiket Bálint Ágnes érzékenysége, humora, érzelemgazdagsága, fantáziája töltött meg lélekkel. Nem egy generáció gyermekkori emlékeinek közös nevezője a Vízipók Csodapók, Kukori és Kotkoda és a Magyar népmesék."
(...)
"Ma már a kisfiam és nemsokára a kislányom is nézi a Tévémacit esti meseképp, és a könyvespolcukon ott sorakoznak ezek a "kötelező olvasmányok", Janikovszky Éva, Szepes Mária és Lázás Ervin könyvei mellett."

Bálint Ágnes hamvasztás utáni búcsúztatása a Farkasréti temetőben november 5-én 14.30-kor lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.