Jövő szerdán indul az idei VeszprémFest

A Veszprémi Ünnepi Játékok nevet váltott: az idén VeszprémFest címmel veszi kezdetét az immár nyolcadik alkalommal megrendezendő kulturális fesztivál. Július 27-től 30-ig igazi világsztárok lakják be a veszprémi színpadot. A kulcsszavak ezúttal: Afrika, Brazília, London és Stockholm.

A VeszprémFest 2011 programsorozat szerdán startol, nem is akárhogy: a Grammy-díjas Gilberto Gil szerda este győzi majd meg a közönséget, hogy nem osztogatják ám akármire az egyik legrangosabb zenei elismerést. A hatvankilenc éves, bossa nova zenészként induló brazil énekes, gitáros, dalszerző műveit a hatvanas években nem szívelte a hatalom, dalait lázítónak tartották. A börtön helyett inkább Londonba ment, ahonnan csak három év múlva, 1972-ben tért vissza. Többször fellépett a Montreux-i Jazz Fesztiválon, készített lemezt a legendás Bob Marley-val és bandájával, a The Wailersszel. A Grammyt 1998-as, Quanta: Live Ao Vivo című albumáért kapta, amely world music kategóriában nyerte el a legjobbnak járó szobrocskát. 2006-ban ugyancsak megkapta az díjat Eletracústico című lemezéért. Összesen hétszer vehette át a díjat különben. Elismerték a Svéd Királyi Zeneakadémia díjával, a Polar Music Prize-zal és a Francia Becsületrenddel is. A zenéjében a jazz, a samba és a bossa nova elemeit ötvöző Gilbert Gil 2003 és 2008 között hazája kulturális minisztereként dolgozott. Harminc éve van a pályán, ötven lemezt készített, ebből 12 arany, 5 platina státuszt ért el, világszerte több mint 4 millió korongja kelt el. A veszprémbe látogató közönségnek a tavaly megjelent, Fé na Festa című lemezének anyagát hozza el.

Csütörtök este nyolckor Nils Landgren és az Incognito lép fel. A piros harsonájáról könnyen felismerhető Landgren szerencsére egyaránt otthon érzi magát a jazz, a rock, a soul, a hip-hop és a funky világában. Ennek első bizonyítéka az 1983-as Planet Rock című szólólemez, de van több is, például a Streetfighter, a You Are My Nr 1, Miles from Duke, Chapter Two/2, vagy a Follow Your Heart. Játéka alsó hangon is vagy 500 lemezen hallható, mások mellett fújta az ABBA-nak, a The Crusadersnek, Eddie Harrisnek, Bernard "Pretty" Purdie-nek, Wyclef Jeannak és Herbie Hancocknak is. Saját bandáját, a Nils Landgren Funk Unitet 1992-ben alapította. Veszprémben Magnum Coltrane Price (basszusgitár, vokál), Robert Ikiz (dob), Jonas Wall (szaxofon, fuvola), Sebastian Studnitzky (billentyűs hangszerek, trombita) és Andy Pfeiler (gitár) társaságában lép színpadra.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az Incognito három évtizede játszik jóféle acid jazzt. A 13 tagú londoni zenekart a mauríciuszi Jean-Paul Maunick „Bluey” és Paul Williams alapította még 1980-ban az áttörésre azonban a 90-es évekig kellett várni. 1994-es Positivy című lemezük már 11 országban ért el aranystátuszt. Bár a régi felállást már “csak” Bluey képviseli, s olvassuk: a zenekarban a fennállás óta mintegy 1500 zenész fordult meg, az igényes funky: maradt. A VeszprémFesten Jean Paul Maunick mellett Lorraine Cato (vokál), Chris Ballin (vokál), Vanessa Haines (vokál),  Julian Crampton (basszusgitár), Pete Biggin (dob), Jamie Anderson (szaxofon), Sid Gauld (trombita), Alistair White (harsona) és Matt Cooper (billentyűs hangszerek) győzi meg erről a remélhetőleg népes hallgatóságot.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Pénteken este kilenctől a különösebb bemutatásra nem szoruló Snétberger Ferenc és az Amadinda lép fel a Concerto Budapesttel együtt, amely a mai magyar zene egyik legdinamikusabban fejlődő, legfiatalabb nagyzenekara. A kiváló zenészek rendhagyó koncertjének műsorán Snétberger Romanes Rhapsody No. 1. Című műve mellett Rodrigo Aranjuezi koncertje és Bizet-Scsedrin Carmenjének I. és II. szvitje szerepel. A Concerto Budapestet Keller András vezényli majd.

Szombat este újra világsztárt köszönt Veszprém: kilenckor Mory Kanté koncertezik. A balafon és a kora hangszerek mesterének karrierje az 1970-es években indult, a nyugat-afrikai Le Super Rail Band du Bamakóval együttes tagjaként. 1978-ban elhagyta a zenekart – de az országot is. Első szólólemezét már az elefántcsontparti Abidjanban készítette 1981-ben. A nemzetközi pálya pedig párizsból indult úgy két évtizede, ahogy a Yeke Yeke is. A műfajteremtő („elektrogriot”) hírében álló Kanté akusztikus lemezeket is készít, 2005ben az egyik ilyet, a Sabou címűt a magyar közönség élőben is megismerhette. A VeszprémFestre afféle best of programmal (és remek, 11 tagú zenekarával) jön. A lüktető, táncos, igazi afrikai hangulat: garantált.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A VeszprémFest kísérőrendezvényei:

0. NAP: Július 26, kedd 21.00 - 22.10
Pomádé király új ruhája c. gyerekopera a Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Állami Operaház előadásában

+ NAP: Július 31. vasárnap 20.00
Auer Szimfonietta - ifjúsági szimfónikus zenekar

Július 21-31. az Óváros téren a Rozé, Rizling és Jazz Napok programja nyújt gasztronómiai és további zenei élményeket az idelátogatóknak.

Snétberger Ferenc gitárművész
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.