Jövő héten indul az Arcus Temporum

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivált augusztus 24-26. között. A 2012-es programsorozat az utóbbi években egyre nyilvánvalóbbá váló emberi, szociális, vallási és kulturális törékenységre kérdez rá különböző műfajok, a zene, a képzőművészet és a film segítségével.

A fesztivál minden esztendőben meghív egy, az európai élvonalba tartozó komponistát, akinek művei magyra és külföldi muzsikusok tolmácsolásában valamelyik klasszikus zeneszerző munkáival párhuzamba állítva hangzanak el – a mostani Arcus Temporum sem lesz kivétel ez alól. 2012 klasszikus Igor Sztravinszkij lesz, a kortárs pedig egy Franciaországban élő finn zeneszerzőnő. Kaija Saariaho „párhuzamosan foglalkozik a hangzó és a vizuális művészetekkel, s a kettő közötti halmazállapot-változások munkásságának legfőbb
jellegzetességeit adják” – fogalmaznak a szervezők. A ráadás, +1 koncerten Carlo Gesualdo „Tenebrae” című művéből válogat a francia Energeia Ensemble

A fesztivál előtt az apátság arborétuma az eddig megszokott színházi és képzőművészeti programot ötvözve ad otthont a Parkinprogress tíznapos nemzetközi rezidencia programjának. Több mint húsz fiatal művész dolgozik Pannonhalmán, a magyar és külföldi alkotók munkáit augusztus 24-én és 25-én tekintheti meg a nagyközönség. A művek ember és társadalom, technológia és természet, egyén és közösség viszonyrendszereit vizsgálják, a szemlélet friss, a máfaji keretek rugalmasak. A résztvevő művészek „saját propozíciókkal, kutatási és projekttervvel, ugyanakkor együttműködésre nyitottan érkeznek Pannonhalmára. A Parkinprogress fontos célja, hogy interakciót generáljon, hogy kizökkentse a résztvevőket a megszokott munkafolyamatból és megteremtse annak lehetőségét, hogy egymás munkájára és a helyszínre egyaránt reflektálva kutassanak, kísérletezzenek, alkossanak.”

Az idei program rövidfilmjeit a Trieszti Filmfesztivál versenyművei közül választották, a szekció címe: Határok nélkül – otthontalanul. A témák pedig: a szabadság ára, terhe és felelőssége, múlt- és jelenbeli törékenysége, valamint az emiatt érzett szorongás. Mások mellett Christoph Baumann, Eileen Byrne, David M. Lorenz és Anca Miruna Lăzărescu mozgóit láthatják az Arcus Temporumra érkezők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.