„Jönnek a dúltkeblű mélymagyarok megint” - szeminárium a Bálint Házban

Spiró Györgynek a Mozgó Világ hasábjain 1987-ben megjelent, Jönnek című, máig ható botrányt kavaró, magyarellenesnek bélyegzett verse elemzésével kezdi Szántó T. Gábor író, a Szombat főszerkesztője Trauma és utóhatás című szemináriumának aktuális félévé.

A szeminárium fő témája „a vészkorszak és annak nemzedékeken átnyúló utóhatása megjelenése az irodalomban". A vers mellett Spirónak A síromnál című novellájáról is szó lesz.

A Szántó T. által kiválasztott vers miatt Spiró évtizedek óta a szélsőjobboldal célkeresztjében van. Amikor 2009-ben egy a Heti Válasznak adott interjújának részlete bekerült az érettségi feladatok közé, a Jobbik a Jönnek-re hivatkozva tiltakozott hangosan. Bíró Zoltán irodalomtörténész – aki jelenleg a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet vezetője – is azt írta a Magyar Hírlapban az ügy kapcsán, hogy Spiró, valamint Esterházy Péter, Nádas Péter és Kertész Imre azért kerültek sztár-státuszba nyugaton, mert semmi közük sincs a magyar néphez, amelynek a kenyerét eszik.

A szeminárium szeptember 9-én, jövő kedden, este hatkor kezdődik a Bálint Zsidó Közösségi Házban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.