Jonas Kaufmanné a legjobb szólólemez

Az 1977 óta minden évben odaítélt Gramophone-díjak az elmúlt 12 hónap komolyzenei lemeztermésének legjobbjait, illetve a kiemelkedő egyéni teljesítményeket ismeri el számos kategóriában. Az 1923-ban alapított díj a legrangosabb elismerés, egyfajta „Klasszik-Oscar”, amit a komolyzene világában minden évben 21 kategóriában osztanak ki.

Az év felvétele
Riccardo Chailly Brahms-lemeze lett az év felvétele. A korongon Brahms négy szimfóniáját és a magyar táncok közül hallhatunk néhányat.

Kamara
Kamarazene kategóriában az elmúlt évad legjobb felvételének a Danjulo Ishizaka csellóművésszel kiegészült cseh Pavel Haas Quartet Schubert-lemezét ítélték.

Kórus
Kóruszenében a John Butt vezette Dunedin Consort lemezét választották legjobbnak, melyen az edinburgh-i székhelyű együttes Mozart Requiemjét adja elő, rekonstruálva az 1791-es ősbemutató hangzását.

Versenyművek
Jean-Efflam Bavouzet francia zongoraművész Prokofjev összes zongoraversenyét játszotta lemezre a Gianandrea Noseda által vezényelt BBC Filharmonikusokkal - a zsűri ezt a felvételt ismerte el a versenyművek mezőnyében.

Kortárs
A kortárs zene körében George Benjamin brit zeneszerző (1960-) Written on Skin (Bőrre írva) című operáját ítélték a legjobbnak a londoni Királyi Operaház előadásában, a zenekart maga a szerző dirigálja.

Opera
Az operafelvételeket külön kategóriában is értékelték, itt Ravel két egyfelvonásosát - a L'Heure Espagnole (Spanyolóra) és a L’Enfant et les Sortileges (A gyermek és a varázslat) címűt - találták legjobbnak a Glyndebourne Kórus és az Ono Kazusi által vezényelt Londoni Filharmonikusok előadásában.

Szólóének
Szólóének kategóriában Jonas Kaufmann Téli utazás-albumát díjazták. A német tenor Schubert dalciklusát Helmut Deutsch zongorakíséretével énekelte lemezre. Kaufmann október 7-én fellép a Művészetek Palotájában, ahol Schumann-, Wagner- és Liszt-dalokból válogat, ugyancsak Helmut Deutsch zongorajátéka mellett.

Az év művésze
Az év művészének a neves görög hegedűst, Leonidasz Kavakoszt választották, míg Az év fiatal művésze díjat idén egy együttes, a 2007-ben alapított dán Nightingale String Quartet vehette át.

Életmű
A Gramophone életműdíjat is odaítélték, mellyel ezúttal James Galway északír fuvolaművésznek (1939-), a Berlini Filharmonikusok egykori szólófuvolistájának munkásságát ismerték el. Az év lemezkiadója a mindössze 14 évvel ezelőtt alapított, edinburgh-i székhelyű Delphian Records lett.

(Forrás: Figaro)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.