Jön már, jön a Banda a gettóból

Az őszi idény (egyben az A38 Hajó tizedik, jubileumi évadjának) nyitókoncertje az A38 Hajón egy ritka világzenei esemény lesz: szeptember elsején a balkáni roma népzene egyik legfontosabb, legnépszerűbb és legzúzósabb zenekara, a Mahala Rai Banda érkezik.

A Mahala Rai Banda azon zenekarok közé tartozik, amelyeknek neve azonnal elárulja, hogy miről,milyen zenéről is van szó. A „mahala” szó a romániai cigány nyelvben „gettót”, cigánynegyedet jelent, és a leghíresebb ilyen közösség a bukaresti Mahala negyedben jött létre. A rai, Magyarországon is ismert kifejezéssel „raj” eredetileg arab szó volt (a rai zenei stílus ma sem ismeretlen, bár a Mahala Rai Banda muzsikája nagyon távol áll tőle), a mai cigány nyelvben „király”, „menő”, megkülönböztetett státuszú embert jelent, pont olyat, amilyenek évszázadokon keresztül a zenészek voltak.

A bukaresti Mahalában alakult fúvószenekar eredete az aprócska Clejani faluig vezethető vissza, de igazából a Mahala hangulata és környezete kovácsolta a tagokat együttessé. A hasonló stílusú zenekarok (Taraf de Haiduks, Fanfare Ciocarlia) közül utolsóként alakult, az együttes első lemeze 2004-ben jelent meg, de jellegzetes, a roma muzsikát, a balkáni népzenét, a rezesbanda-hatásokat és kortárs popzenét ötvöző hangzása hamar óriási népszerűséget hozott. A világzene népszerűségi hullámának csúcsán befutó Mahala Rai Banda hamar nyugat-európai kiadót szerzett magának: a műfaj legjelentősebbjének számító Crammed Discs-et, illetve a német Asphalt Tangót.

A második lemez, a 2009-es Ghetto Blasters már totális siker volt, az év legjobb világzenei kiadványai közé választotta számtalan magazin, és kereskedelmileg sem volt megvetendő. Persze a sikerben szerepet játszott egy furcsa körülmény is: a Mahala Rai Banda ugyanis vezető szerepet játszott Sacha Baron Cohen 2006-os anti-PC őrülete, a Borat filmzenéjében, és egyik száma, a Mahalageasca Shantel feldolgozásában hatalmas népszerűségnek örvendett. A Borat valóban a világhírbe röpítette mind a Mahala Rai Bandát, mind a jobb híján „Balkan Beats”-nek nevezett stílust (még ha kazah köntösbe bújtatva is), komoly divathullámot indítva, amit mi sem jelez jobban, mint az, hogy Shantel mellett a Nouvelle Vague, a Basement Jaxx vagy a szeptember 1.-jei koncert másnapján az A38 Hajón fellépő Balkan Beat Box is feldolgozta vagy remixelte a „banda” számait.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Mahala Rai Banda
Mahala Rai Banda
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.