Jön a dobosok dobosa!

Budapesten kezdi őszi turnéját Carl Palmer, a legendás progresszív rockzenekar, az Emerson, Lake and Palmer dobosa, aki saját triójával, a Carl Palmer Banddel már visszatérő vendégként lép fel november 4-én az A38 állóhajó színpadán. Neve ott szerepel a kortárs rock élmezőnyében, és harminc évvel azután, hogy bemutatkozott a zenerajongók előtt, továbbra is ő a "dobosok dobosa".

A hamarosan 60 éves dobos jövő szerdán is a tőle megszokott rendhagyó színpadképpel, az abszolút középponti szerepet betöltő impozáns dobfelszereléssel uralja majd a koncertpódiumot. Az ELP klasszikus zenei inspirációkkal kacérkodó, kifinomultan bonyolult életművében mindig elengedhetetlenül markáns elem volt a Keith Emerson virtuóz billentyűs játékát rockos alapokra helyező, kérlelhetetlenül kemény dobjáték. Utóbbit ellenállhatatlan erővel lüktető dübörgés jellemzi, amelynek a rockzenére gyakorolt stílusteremtő hatása legfeljebb csak John Bonham-éhez, a Led Zeppelin ütőséhez mérhető.

A Carl Palmer Band az ELP hagyományaira épít. A banda egyrészt a Pictures At An Exhibition (Egy kiállítás képei) című, 1971-ben megjelent, Muszorgszkij klasszikusának merész rockzenei átiratával kirukkoló ELP-album anyagával, másrészt egy Best of ELP-programmal érkezik.

Budapest, közelebbről az A38 az európai koncertsorozat első állomása. Tavaly augusztus óta a nem kevésbé nagy hírű Asia tagjaként járta be az Egyesült Államokat, Japánt és Európát, most ősszel pedig már ismét saját zenekarával utazza be az európai kontinenst és Nagy-Britanniát. A fellépéseken a zseniális, és ifjú kora ellenére máris a Brighton Institute of Modern Music művészképző tanáraként dolgozó Paul Bielatowicz gitáros, valamint Stuart Clayton basszusgitáros kíséri.

Palmer már 15 évesen profi zenekarban játszott, és mindössze 20 éves volt, amikor az akkor már igazi nagyágyúnak számító Keith Emerson hívta zenélni. A King Crimson első énekes-gitárosa, Greg Lake csatlakozásával született meg az Emerson, Lake and Palmer trió, amelyet a korabeli sajtó már megalakulásának pillanatában szupergroupnak kiáltott ki. Az ELP rá is szolgált erre: első fellépésük után - mely az Isle of Wight fesztiválon volt, több mint félmillió ember előtt - egy csapásra világhírűvé váltak, és 1970-ben megjelent első albumuk. Az azt követő Tarkus című lemezük alapmű lett, akárcsak harmadik kiadványuk, amely Muszorgszkij Egy kiállítás képei című darabjának rockátirata.

Emerson, Lake és Palmer 1979-ig zenélt együtt. Palmer ezt követően először saját zenekarral próbálkozott, majd egy másik szupercsapatban, az Asiában folytatta, egészen 1991-ig, amikor az ELP újjáalakult, és Black Moon című albuma után egy éves világ körüli turnét tett. Számtalan koncert után a három zenész útjai ismét elváltak. Az ELP lemezei a mai napig jól fogynak, azóta megjelent a legendás első fellépés felvételét tartalmazó dvd, Birth of a Band: Isle of Wight Festival címmel.

Carl Palmer ma már nem egyszerűen a "P az ELP-ből", hiszen elképesztő gyorsaságával és mesteri dobolási technikájával szólóban is képes lázba hozni a rock rajongóit. Neve ott szerepel a kortárs rock élmezőnyében, és harminc évvel azután, hogy bemutatkozott a zenerajongók előtt, továbbra is ő a "dobosok dobosa".

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.