Jön a zöld szemű lány, és ön is biztos ismeri

Az idei évben a legnagyobb név a Műcsarnokban Steve McCurryé lesz. Ő az az amerikai fotós, aki a zöld szemű afgán lányról, Sharbat Guláról készített 1984-es képével ikonikus művet alkotott. Mintegy hatvan fotója közt ez is szerepel majd a február 25-től látható budapesti kiállításán, melynek anyagát egy dán magángyűjtőtől kapja kölcsön a Műcsarnok. Maga McCurry is itt lesz a megnyitón, derült ki a 2016 tervezett kiállításairól szóló sajtótájékoztatón.

Tavaly 79 367 fizető látogatója volt a Műcsarnoknak a 2014-es 46 ezerrel szemben. Szegő György múzeumigazgató szerint ez annak a kiállításpolitikának köszönhető, hogy egyszerre többféle művészetfelfogást és nézői érdeklődést igyekeznek kiszolgálni egymás mellett látható társkiállításokkal.

Steve McCurry: Afgán lány
Steve McCurry: Afgán lány

A McCurry-tárlattal egy időben például kilenc kortárs magyar képzőművész kap egy-egy teremrészt, ahol a legfrissebb műveit mutathatja be közvetlenül a műterméből. A Műcsarnok minden egyes kurátora egy alkotót hívhatott meg. A kiállítók közt ott lesz Jovián György, Lábass Endre, Orosz István vagy a fiatal szobrász, Rabóczky Judit.

Április végén nyílik és két hónapon át tart nyitva az idei Nemzeti Szalon, melynek kurátora, Szarka Klára elmondta: több mint száz alkotóra lehet számítani. Szeretnék bemutatni az ezredforduló táján a technológiai váltás, a digitális fotózás széles körű elterjedése és tömegesedése óta kirajzolódott új jelenségeket, a magyar és a nemzetközi fotográfia érezhető közeledését.
Nyáron Keserü Katalin egy kanadai kurátorral együtt rendezi meg a Természetművészet című iránytárlatot, amely természeti közegben vagy a természet aktív részvételével alkotó művészeket mutat be a világ minden tájáról, de hangsúlyosan Ázsiából.
Végül ősszel, pontosan Ferenc József halálának századik évfordulóján, azaz november 16-án nyílik a 120 éves Műcsarnok nagy kiállításaira, változó jelentőségére emlékező tárlat Sármány-Parsons Ilona rendezésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.