Jókai átköltözik a présházba

Jókai Mór svábhegyi emlékszobája átköltözött a hatvanas években épült irodaépületből a az író egykori présházába, amely az egyetlen fennmaradt épülete a Jókai-birtoknak. Az új emlékszobát pénteken délután nyitják meg.

Az 1850-es években a budai Sváb-hegy egyre népszerűbb kiránduló- és nyaralóhely lett a pesti polgárok körében. Ekkor vásárolt itt birtokot Jókai Mór, mégpedig Kárpáthy Zoltán című regénye honoráriumából. A telek egy elhagyott kőbánya volt, amelyet Jókai tündérkertté varázsolt, rózsa- és szőlőskerttel, csinos parkkal. Kertjéről így vallott:  „Mikor az én svábhegyi telkemet megvásároltam Schweitzer hegedűgyárostól, házastul 2200 forintért, akkor azon nem volt egyetlenegy gyümölcsfa sem. Tavaly kínáltak már ezért a kertemért épületestül harmincezer forintot. De hát nem adom el. Ez az én életemnek a föltétele. Egymillióért sem tudnék magamnak jó egészséget és jó kedélyt vásárolni, amit a kertem megád nekem.”

A gyümölcsfákkal, szőlővel, virágokkal, madarakkal teli kertben szerzett élményeit megosztotta olvasóival is. Regényeiben és kertészkedéssel kapcsolatos ismeretterjesztő cikkeiben írta meg tapasztalatait. Miközben jellegzetes, lila tintás betűivel papírlapok ezreit töltötte meg, borászkodott is, gyümölcskiállításokra vitte terményeit és a parlamentben is felszólalt szőlészeti témákban.
Laborfalvi Róza falusi gazdaasszonyokat felülmúló szakértelemmel irányította saját sváb-hegyi birodalmát: a konyhát, veteményeskertet, baromfiudvart, gondozta újfundlandi kutyáit, madarait.

Halála után özvegeye eladta a svábhegyi villát, amely aztán a háborúban meg is sérült. A hatvanas években a maradványokat elbontották, s helyére épült a mai egyemetes irodaház, amelynek földszintjén irodalmi emlékszobát trendeztek be. Amúgy az épület  ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának központja. Ám a kiállítás most átköltözött a Jókai-birtokból megmaradt egyetlen épületbe, a volt présházba, ahol az író borospincéje is megnézhető. Sőt a kertben újra szőlőt is ültetnek, bort termelnek majd, s így ápolják a Jókai-kori hagyományokat. Már idén ősszel is zerveztek itt egy szüreti mulatságot Jókai kora, Jókai bora címmel.

(Jókai Emlékszoba: 1121 Budapest, Költő utca 21. Megközelíthető: fogaskerekűvel vagy a 21-es autóbusszal a Költő utcai megállóig. Nyitva: Március 15–október 31. szombat-vasárnap: 10-18 óráig, illetve előzetes bejelentkezés alapján, Tel.: 06-1- 317-3611 / 150, 151, 153)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.