Jogdíjat követelnek Goebbels leszármazottai

Jogdíjat követelnek egy Joseph Goebbelsről készült életrajzi kötet után a náci propagandaminiszter leszármazottai, a per csütörtökön kezdődött Münchenben.
A harmadik birodalom főpropagandistájának leszármazottait képviselő Cordula Schacht - aki egyébként Hjalmar Schacht, a náci Németország gazdasági miniszterének, a birodalmi központi bank elnökének lánya - 6507,87 eurót (nagyjából 2 millió forint) követel Peter Longerich német történész munkája után, amiért a több mint 900 oldalas kötet idézeteket tartalmaz Goebbels naplóiból.

A Random House kiadóvállalat – írja az Index – elzárkózott a követelés teljesítésétől, elsősorban arra hivatkozva, hogy nem lenne tisztességes pénzt adni egy náci háborús bűnös utódainak. Az ügyben tavaly hozott első bírói döntés szerint a kiadónak tájékoztatást kell adnia a könyvből származó bevétel alakulásáról. Ez egyik félnek sem volt megfelelő, ezért a per újrakezdődik magasabb fórumon, a müncheni tartományi felsőbíróság előtt.

A Random House nemcsak erkölcsi alapon utasítja el a jogdíjfizetési követelést, hanem arra is hivatkozik, hogy Goebbels 1936-ban szóbeli megállapodást kötött a náci párt (NSDAP) kiadóvállalatával (Eher-Verlag) arról, hogy halála után kiadhatják naplóit, vagyis nem a propagandaminiszter leszármazottai a jogtulajdonosok.

Az NSDAP müncheni székhelyű saját kiadója - amelynél egyebek mellett Adolf Hitler Mein Kampf című könyve is megjelent - a második világháború után a párt betiltásával együtt megszűnt, kiadványainak jogai pedig a bajor államhoz kerültek.

Ebből adódóan nem Cordula Schachtnak, hanem Markus Söder bajor pénzügyminiszternek lenne felhatalmazása arra, hogy a Goebbels-naplók szerzői jogának tulajdonosaként fellépjen - érvel a Random House.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.