Jimi Hendrix egy levegőt szívott Händellel

A londoni Brook Street 23. és 25. szám alatt osztozik a német komponista múzeuma a világ egyetlen Hendrix-emlékhelyével a most nyitó „Händel & Hendrix" emlékházban.

Georg Friedrich Händel 1723 nyarán költözött a 25. szám alatti ingatlanba, ahol 1759-es haláláig lakott. Itt komponálta többek közt a Vízizenét, a Tűzijátékot és a Messiás oratóriumot. Négy helyreállított történelmi szoba enged bepillantást a barokk zeneszerző életébe. Händel és kortársai a 23-as házban is kaptak szobákat, a legtöbb látogató azonban meg sem áll majd a legfelső szintig.

Jimi Hendrix barátnője, Kathy Etchingham a múzeummá alakított közös lakásukban, kezében a zenész Epiphone FT-79-es gitárjával
Jimi Hendrix barátnője, Kathy Etchingham a múzeummá alakított közös lakásukban, kezében a zenész Epiphone FT-79-es gitárjával
Michael Bowles / HÄndel & Hendrix in London

Itt élt és zenélt ­Jimi Hendrix 1968–1969- ben lényegében egyetlen szobában. A „szentélyben" kiemelt helyet kapott a zenész Epiphone FT-79-es akusztikus gitárja. Hendrix 27 évesen hunyt el. Saját hányásába belefulladva találtak rá a Notting Hill-i Samarkand Hotelben. A Brook Street-i garzonon barátnőjével, Kathy Etchingham lemezlovassal osztozott. A pár Benson & Hedges cigarettát szívott, Mateus rozébort ivott, a parkettát piros szőnyeg, a dupla ágyat bíbor takaró borította, ha hihetünk az emlékszoba berendezőinek.

Etchingham több interjúban is megerősítette, hogy Hendrix mennyire alkalmazkodott a helyi szokásokhoz. Ennek bizonyítéka a földön látható teáskanna. A gitárost lebilincselte, hogy képletesen egy levegőt szívott Friedrich Händellel, így sietett megvenni lemezen a Messiást. Jimi Hendrix ezt a londoni manzárdlakást tekintette „élete első igazi otthonának".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.