Je Suis Charlie: kiállítás a Francia Intézetben

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merényletben elhunyt újságírók és karikaturisták tiszteletére, valamint a szólásszabadság védelme érdekében a Budapesti Francia Intézet a Magyar Képregény Szövetség tagjaival együttműködésben március 13. és április 10. között #JeSuisCharlie címmel nemzetközi karikatúra-kiállítást rendez az intézet galériájában.

A tíz országból érkezett huszonöt alkotást a közönség először láthatja együtt, egy kiállítás keretében. A francia és a magyar művészek munkái mellett amerikai, belga, brit, indiai, iráni, kanadai, orosz és spanyol karikaturisták rajzai is láthatók lesznek nagy formátumban.

A kiállítás címe a szolidaritást és a szólásszabadság melletti elköteleződést kifejező Je Suis Charlie feliratból létrejött hashtag vagy címke, amely egybegyűjti a vele megjelölt összes bejegyzést a közösségi oldalakon.

A tragédia napján keletkezett posztok többsége szöveges részvétnyilvánítást tartalmazott vagy fotót a feliratot maguk elé tartó vagy azt épp magukra rajzoló emberekkel. Ám a magazin dolgozóinak kollégái, a grafikusok világszerte saját fegyverükhöz nyúltak: ceruzát ragadtak, hogy rajzban fejezzék ki tiszteletüket.

Azonos mottóra, ilyen gyorsan és ilyen nagy mennyiségben még sosem készültek karikatúrák, s így ez a régi képzőművészeti ábrázolási mód, amely a 21. századra veszített népszerűségéből, ironikus módon e tragédia kapcsán újra reflektorfénybe került. A manapság megszokott, hírekre reflektáló mémek helyett igényes grafikák újra- és újraposztolásától nyüzsgött az internet egész januárban. E tárlat ezekből nyújt válogatást.

A támadás napjának estéjére a #JeSuisCharlie a Twitter történetének legtöbbet használt címkéjévé vált. Január 7. és 9. között több mint 5 millió bejegyzést jelölt.

A „toll hatalmasabb, mint a kard": tartja a közmondássá vált idézet, ám a fenti számadat igazolja, hogy a technika új, még hatékonyabb fegyvert ad az internetezők kezébe: a hashtaget.

A kiállítás a Budapesti Francia Intézetben január 14-én rendezett A szólásszabadságért című est, valamint a Közép-európai Egyetemen május 19-ére tervezett Charlie után – szólásszabadság, vallás, biztonság című konferencia közé illeszkedik.

A kiállítás a március végéig zajló 15. Frankofón Fesztivál programsorozat része.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.