Zenére szövegelők

A verses est nem arról szól, hogy ül a költő egy pódiumon, előtte könyv, és úgy áramlik a felolvasott líra, hogy a résztvevők még levegőt is alig mernek venni. A Balázs József Trió, Süveg Márk és Závada Péter szerint legalábbis biztosan nem. Pénteken az Alcatrazban közös jazzes versestet adnak a zenészek és az MC-költők.

A zenére való beszéd persze nem újdonság Süveg Márknak és Závada Péternek, DJ Frequenttel kiegészülve ők alkotják ugyanis az Akkezdet Phiai nevű hiphopcsapatot is. Ám most pénteken nem négynegyedes bólogatós ütemekre, hanem Balázs József triójának zenéjére mondják el írásaikat. Nem először egyébként: ősszel már léptek fel együtt közönség előtt.

Akkezdet Phiai: Süveg Márk és Závada Péter
Akkezdet Phiai: Süveg Márk és Závada Péter

Kapcsolatuk azonban régebbre nyúlik vissza. Balázs József így beszélt az MC-költőkkel való viszonyáról: „Már nagyon rég ismerem a srácokat, ám az, hogy közösen alkossunk valami nagyszabású dolgot, viszonylag új. A slam poetry műfajában találtuk meg a közös hangot, hiszen míg nekünk ez egy igazi örömzenélés, addig Márk és Péter a szövegben élheti ki magát. Sokat próbálunk, ám így is rengeteget improvizálunk koncert közben. Már csak ezért is várjuk a január 27-i közös estünket!” – így a zongorista, akinek szavai szerint az őszi közös koncerthez képest jócskán kínál majd újdonságokat is a pénteki.

„Józsit a kilencvenes évek közepén, a közös kocsmázások alkalmával ismertük meg. Mindnyájan szerettük a rapet, az r’n’b-t, és sokat jártunk, ha jól emlékszem, csütörtökönként a Maszkba. Azóta majd tizenöt év telt el. Józsiból világhírű jazz-zongorista lett. Nem hagyhattuk ki a lehetőséget, hogy visszaéljünk a régi „spansággal”, és berántsuk őket egy közös zenei projektbe. Elemér, ha úgy tetszik, a csúcsdísz. Ő a hab a tortán. Remélni sem mertem, hogy elsőre igent mond. Mindig is lenyűgözött, ahogy dobol” – vallja Závada Péter.

Az Alcatrazban (VII. Nyár u. 1.) a verses est este tízkor kezdődik, éjféltől pedig az egyik költő, Süveg Márk felveszi a DJ-jelmezt is, és immár Saiidként, Frequenttel karöltve gondoskodik arról, hogy az éjszaka hiphopba merüljön.

Mindez teljesen ingyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.