Pénzt kapnak Fekete Györgyék hozzátartozói

A kormány elfogadta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia elhunyt rendes és levelező tagjainak hozzátartozói a köztestülettől havi ellátást kaphatnak.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a köztestület kultúrstratégiai szerepének megerősítése érdekében született törvénymódosítás alapján 2013. január 1-től a rendes és a levelező tagjainak havi életjáradékot folyósít. A kormány újabb – e törvénymódosítás szerinti felhatalmazáson alapuló – döntése értelmében immár az elhunyt rendes és levelező tag hozzátartozói is ellátásban részesülhetnek.

Ennek megfelelően az elhunyt rendes és levelező tagnak az elhunyttal a halálakor (ténylegesen) együtt élő házastársa, Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti élettársa és bejegyzett élettársa, valamint az elhunyt rendes és levelező tag árvái (gyermeke, mostoha gyermeke, örökbe fogadott és nevelt gyermeke) ún. akadémiai hozzátartozói ellátást kaphatnak, igénybejelentés és az MMA Titkárságának ellátást megállapító határozata alapján.

Az ideiglenes özvegyi ellátás öt évig, míg az árvaellátás a gyermek 16. életévének betöltése napjáig folyósítható, kivéve, ha a gyermek nevelési-oktatási intézményben a nappali oktatás rendje szerint, vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanul, amely esetekben az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a gyermek 25. életévének betöltéséig jár.

Az ideiglenes özvegyi ellátás, valamint az árvaellátás összege megegyezik a Magyar Tudományos Akadémia által folyósított hasonló hozzátartozói ellátások mindenkori összegével.

Az akadémiai hozzátartozói ellátás az igényjogosult hozzátartozóknak a társadalombiztosítási jogszabályok alapján megállapított ellátásoktól függetlenül jár.

Az ellátásról a Magyar Közlönyben hamarosan megjelenő kormányrendelet rendelkezik.

Fekete György és Halász János FOTÓ: KONYHÁS ISTVÁN
Fekete György és Halász János FOTÓ: KONYHÁS ISTVÁN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.