Jancsó Miklósról is megemlékeznek a Berlinalén

A múlt héten elhunyt három filmes nagyság előtt is tiszteleg a csütörtökön kezdődő 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale): Philip Seymour Hoffman Oscar-díjas amerikai színészre, Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas rendezőre és Maximilian Schell osztrák színészre egy-egy filmjével emlékeznek.

A január 31-én elhunyt kétszeres Kossuth-díjas magyar művész munkásságából a berlini filmfesztiválon bemutatott utolsó alkotását idézik fel. Ez a Magyarország 2011 című szkeccsfilm általa rendezett epizódja, amelyet a fesztivál portálján tettek közzé csütörtök délután.

Jancsó Miklóst szoros szálak fűzték a Berlinaléhoz - írta közleményében a fesztivál. Hajnal című filmje 1986-ban versenyben volt a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. 1982-ben A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon, 1991-ben pedig az Isten hátrafelé megy című alkotása szerepelt a rangos Panorama szekcióban. A Forum nevű programban mutatták be 1995-ben a Kövek üzenete, 1999-ben pedig a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmjét.

A február 2-án kábítószer-túladagolásban meghalt Philip Seymour Hoffman szintén gyakran volt a Berlinale vendége. A többi között szerepelt Paul Thomas Anderson Magnolia című filmjében, amely 2000-ben Arany Medve díjat nyert a fesztiválon.

A színész halála "az egész filmes világot megrázta" - emelte ki a nagyjátékfilmes zsűri csütörtöki bemutatkozó sajtótájékoztatóján James Schamus, a testület elnöke. Hoffman elment, "de itt lesz velünk a fesztiválon" - tette hozzá.   

A 46 évesen elhunyt művész előtt február 11-én, kedd este tisztelegnek a Capote című film programon kívüli vetítésével. Az életrajzi film 2006-ban indult a Berlinale nagyjátékfilmes mezőnyében. Hoffman Truman Capote amerikai írót alakította, amiért elnyerte a világ legrangosabb filmes elismerését, az Oscar-díjat a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Maximilian Schell tiszteletére február 9-én a Nővérem, Mária című 2002-es, a testvéréről, a német film egyik legnagyobb csillagáról szóló dokumentumfilmet vetítik, amelynek az osztrák alkotó a rendezője és forgatókönyvírója is volt. Maximilian Schell 83 éves korában hunyt el február elsején.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.