Jan Garbarek Eszterházán

Fertődön idén nyáron újra teljes gőzzel beindul a zenei élet. Újra koncerteznek a díszteremben, előadások lesznek a hamarosan megnyíló, felújított barokk bábszínházban és a kertben felállított szabadtéri színpadon is. Világsztárok is jönnek, például Jan Garbarek, Evelyn Glennie, a Take 6 énekegyüttes vagy éppen Sebestyén Márta.

Az Eszterházi Vigasságok címmel megrendezendő fertődi, nyári zenei programsorozatra 200 millió forintot biztosított a kormány, s ebből az összegből sikerült gazdag és érdekes programot összeállítani. Az idei lesz évek óta az első olyan nyár, amikor újra rangjához méltó zenei kínálata lesz a kastélynak, hisze eddig a felújítások akadályozták a zenei rendezvényeket. A változatos programról barokk jelmezbe öltözve adott tájékoztatást Cselovszki Zoltán, a kastélyt kezelő Forster Intézet igazgatója és Rácz Márton, a fertődi nyár zenei vezetője.

Cselovszki Zoltán, a Forster Intézet igazgatója és Rácz Márton zeneigazgató korhű jelmezben tartotta meg a sajtótájékoztatót
Cselovszki Zoltán, a Forster Intézet igazgatója és Rácz Márton zeneigazgató korhű jelmezben tartotta meg a sajtótájékoztatót

Május 31-én Haydn egyetlen bábjátékával, a Philemon és Baucissal nyílik meg a felújított barokk bábszínház, amelyet 1804 óta magtárnak használtak. Annak idején 1773-ban ugyanez a darab nyitotta meg az akkor felépült bábszínházat. Ma sajnos már csak töredékesen van meg a darab – mondta Rácz Márton –, csak a nyitányát fogja eljátszani Perényi Miklós és a Győri Filharmonikusok. A bábszínházat sem lehetett teljesen eredeti formájában rekonstruálni, eredetileg egy barlangbábszínház volt, de nincs hiteles ábrázolás róla, így most 170 fős koncertteremként állították helyre, s akusztikája állítólag kiváló.

A fertődi koncertek egyik helyszíne ez a terem lesz: a nyitóelőadás után a Ránki-Klukon házaspár koncertezik benne, majd itt adják elő Haydn Teremtés oratóriumát, és a soproni Régi Zenei napok keretében az Hippolite et Aricie-t. Július elején a Zsenik egymás közt című fesztivál részeként (amely a 200 éve született Verdi és Wagner mellett a 100 éve született Benjamin Brittennek állít emléket) egyéb előadások mellett Verdi-est lesz a bábszínházban. Számos koncertet tartanak itt a július közepén rendezendő Esterházy Pál emlékfesztivál keretében is, többek közt az Esterházy Hofkapelle előadásában császárok és szultánok udvari zenéiből, vagy Sebestyén Márta és együttese előadásában XVII-XVIII. századi, Magyarországról szóló dalokból. Majd július végén az Eszterházán íródott Haydn-szimfóniák következnek az Orfeo Zenekar korhűen hangszerelt előadásában, augusztus végén pedig a Haydn-fesztivál előadásai.

A kertben felállított szabadtéri színpadon a dzsessz fog uralkodni. Itt lesz látható-hallható augusztus 1-jén a hattagú, fekete gospelkórus, a 10-szeres EMI-díjas Take 6, másnap pedig a világ egyik legjobb dzsessz-szaxofonosa, Jan Garbarek és az indiai Trilok Gurtu lép fel. Ugyanitt augusztus 9-én Verdi-operagála lesz, majd másnap a londoni olimpia megnyitóünnepségén is látott ütős-királynő, Evelyn Glennie jön.

Jut még az „Eszterházi vigasságokból” őszre is, szeptember első felében hét fiatal, többszörös díjnyertes kvartett lép fel – de immár nem a Marionettszínházban, hanem a kastély Haydn-termében, vagyis a díszteremben.

A koncertek nagy részét közvetíti majd a Bartók Rádió, és tíz koncertet átvesz az EBU, az Európai Műsorsugárzók Uniója is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.