Izzadó képregényhősök

Az a legnagyobb igazság, hogy a Watchmen nem a legjobban sikerült képregény-adaptáció, zavaros a forgatókönyv és ehhez képest embert próbálóan hosszú (csaknem három órás).

Az év egyik legnagyobb bombasikerének beharangozott Watchmen: Az őrzők jókorát szólt a tengerentúlon. A forgalmazó mindent beleadott, 3611 mozi 7500 termében kezdte el játszani a „300 látnoki rendezőjének" 150 millió dollárból készült megalomán képregény-adaptációját, ezzel a nyitóhétvégén 55,2 millió dollárt fialt a pénztárakban.

A Watchmen annyira fontos (drága) film, hogy a stúdió még arra áldozott, hogy felmérje, kik ültek be rá a moziba: a nézők 65 százaléka férfi volt, illetve 54 százaléka 25 év alatti. Érdekesség, hogy filmet elindították 124 IMAX teremben is, és ez a teljes bevétel mintegy tíz százalékát jelentette, 5,4 millió dollárt. (És itt akkor rögtön fel is vetődik a kérdés: a budapesti IMAX-terembe mikor fog már eljutni egy egészestés játékfilm?)

Bár a számok nagynak tűnnek, a siker nem felhőtlen. A Box Office Mojo nevű portál elemzése kifejezetten izzadságszagúnak tartja a Watchmen premierjét, kiemelve, hogy az Isten pénzét költötték el marketingre. Példaképp felhozzák Zack Snyder előző filmjét, a szintén képregény alapján készült 300-at, amely könnyedén szedte össze a 70 millió dollárt a nyitó hétvégén.

Hasonlóan langyos siker a film Magyarországon is, a bő 22 ezer néző gyenge hozadék, épp hogy csak sikerült leelőznie a toplista második helyén lévő kín-vígjátékot (Nem kellesz eléggé). Persze mindebben az a legnagyobb igazság, hogy a Watchmen nem a legjobban sikerült képregény-adaptáció, zavaros a forgatókönyv és ehhez képest embert próbálóan hosszú (csaknem három órás). A Watchmen hősei ráadásul nincsenek igazán bejáratva a mozivásznon, mint mondjuk Batman vagy a Pókember.

A hét másik toplistás premierje francia produkció, szintén képregény adaptáció (véletlen lenne?). A főszereplő Tomer Sysley még Magyarországra is eljött, hogy népszerűsítse a művet, bár nekem úgy tűnik, hogy a lokális sajtó csak azt nyomatta, hogy ő a francia James Bond. Hát, nem, ez nem teljesen igaz, különösen, hogy Tomer eddig a filmig főleg komikusként volt ismert. A Largo Winch mindenestre kellemes profizmussal elkészített thriller-akció darab, aki beült rá, nem hiszem, hogy elégedetlenül távozott. Jerome Salle rendező nagyon tehetséges filmes, de nekem azért mégiscsak jobban tetszik a debütáló műve, az Anthony Zimmer. Az a dolgozat jobban tisztelte a filmtörténetet.

whatchmen
whatchmen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.