Izraeli filmé az Arany Oroszlán

A Lebanon című 1982-es közel-keleti konfliktussal foglalkozó izraeli háborús film kapta a 66. Velencei Filmfesztivál szombat esti díjkiosztó gáláján a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díjat.

Samuel Maoz szinte az egész filmet egy tank belsejéből forgatta, hogy bemutassa azt a klausztrofóbiát és félelmet, amelyet fiatal besorozott katonaként maga is megtapasztalt a 82-es háború alatt. Mint elmondta, az akkor átélt trauma következtében 25 évbe telt, míg képes volt erőt gyűjteni a Lebanonhoz, amit a Variety című hollywoodi szaklap az utóbbi idők legmerészebb és legjobb izraeli filmjének nevezett.

Samuel Maoz rendező, Yoav Donat, Michael Moshonov és Zohar Strauss színészek, a Lebanon alkotói Velencében
Film director Samuel Maoz (2nd L) and actors Yoav Donat (L), Michael Moshonov and Zohar Strauss (R) attend the "Lebanon" photocall during the 66th Venice Film Festival September 8, 2009. REUTERS/Tony Gentile (ITALY ENTERTAINMENT)

"Azoknak az ezreknek ajánlom a filmet, akik hozzám hasonlóan ép bőrrel tértek haza a háborúból. Úgy tűnik rendben vannak, de belül, az emlékek soha be nem gyógyuló sebét viselik" - fordult a díjat átvevő Maoz a 11 napos filmfesztivál ünnepélyes záróceremóniáján megjelent közönséghez.

Az Ang Lee vezette nemzetközi zsűri döntését a kritikusok is elégedetten fogadhatták, hiszen a nemzetközi mustra 25 versenyfilmje közül a Lebanon volt az egyik favoritjuk. Másik esélyesként emlegették az amerikai Todd Solondz Life During Wartime című fekete komédiáját, ami végül a legjobb forgatókönyvnek járó díjat kapta.

Shirin Neshat iráni videóművész a legjobb rendező Ezüst Medvéjét vehette át Women Without Men című munkájáért, amely négy nő életét követi nyomon a külföldről támogatott 1953-as iráni puccs után.
"Ez a film a demokráciáért harcoló irániaknak és az iráni kormánynak szól" - jelentette ki a rendezőnő a ceremónián. Mint mondta: azt szeretné, ha a kormány biztosítaná "az alapvető emberi jogokat, a szabadságot és a demokráciát".

A legjobb színész díját Colin Firth brit színész kapta egy élettársát gyászoló meleg professzor megformálásáért az A Single Man című drámában. A film amerikai rendezője, Tom Ford korábban neves divattervező volt, s ezzel a produkcióval debütált Velencében.

A legjobb színésznő egy olasz versenyfilmből került ki: az orosz Kszenyija Rappoport Giuseppe Capotondi La doppia ora című misztikus thrillerében vívta ki a zsűri elismerését.

Fatih Akin német rendező a zsűri különdíját nyerte el Soul Kitchen című vígjátékával, amely egy étteremtulajdonos kaotikus életébe enged bepillantást.

A "Jövő Oroszlánját", vagyis a legjobb első filmnek járó díjat a fülöp-szigeteki Pepe Diokno Engkwentro című alkotásának ítélték oda, amely az Orizzonti programban mutatkozott be.

Michael Moore, és John Hillcoat viszont üres kézzel távozik a patinás fesztiválról: sem a globális válság felelőseit pellengérre állító Capitalism: A Love Story című dokumentumfilm, sem a Viggo Mortensent felvonultató apokalipszis-dráma nem nyert Velencében.

A Variety tudósítója szerint "a legtöbb kritikus úgy fog visszaemlékezni a 66. velencei filmfesztiválra, mint méltó - bár nem klasszikus - mustrára, ahonnan mindenki legalább fél tucatnyi emlékezetes filmmel távozik - s ez a mai fesztiválokhoz mérten nem is olyan kevés".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.