Feloszlik a József Attila Színház társulata, megszűnik a teátrum

Csomós Miklós, Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese levélben kérte fel a József Attila Színház igazgatóját: a következő évadtól ne hosszabbítsa meg a teátrum dolgozóinak szerződését. Méhes László direktor szerint ezzel megszűnik a színház önálló működése. A Váci úti intézményre hasznosítási pályázatot ír ki a főváros. Frissítve

Méhes László, az angyalföldi színház igazgatója tegnap ismertette a teátrum dolgozóival Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes levelét, amelyben a városvezető arra kérte fel a direktort, a következő évadtól ne hosszabbítsa meg a Váci úti színház munkatársainak szerződését.

Két hete még próbáltak
Budapest, 2011. február 4. Színészek próbálnak a József Attila Színház színpadán. Méhes László igazgató felajánlotta lemondását Budapest főpolgármesterének, amennyiben a teátrum garanciát kap az önkormányzattól megmaradására és további színvonalas működésére. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Megírtuk: a budapesti kőszínházakat sújtó megszorító intézkedések legnagyobb vesztese a József Attila színház. Az első értesülések szerint a főváros a támogatás 44 százalékát vette volna el, a 154 milliós kiesés lényegében a színészek és a műszak éves bérének, valamint a járulékok felének felelt volna meg. Később Csomós szóban arról tájékoztatta a színház igazgatóját, hogy az elvonás mértéke 60 százalék is lehet, jövőre pedig egyetlen fillért sem kapnának az alapító tulajdonostól. A döntéshozók a felgyülemlett adósság mértékével indokolták a nagy elvonást.

Méhes László február 3-án kiadott közleménye szerint a direktor felajánlotta lemondását Tarlós István főpolgármesternek, amennyiben a színház garanciát kap a működtetésre, s így a következő évadtól olyan direktor állhatna a teátrum élén, aki minden szempontból bírja a fővárosi önkormányzat bizalmát. Tarlós erre azt mondta, a továbbiakban is szívesen látná Méhest főrendezőként a majdani új igazgató mellett.

Tarlós a megbeszélésen világossá tette, hogy a főváros vezetése nem tervezi a színház bezárását, és a társulat a jövőben is a jelenlegi magas színvonalon működhet tovább - idézte fel a találkozót a színház kommünikéje.

Csomós Miklós mostani levelét azonban úgy értékelik a József Attila színházban, hogy az a korábbihoz képest egészen eltérő városvezetői szándékot tükröz. A teátrumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint abból, hogy igazgatói pályázat helyett színházi célra történő hasznosítási pályázatot írnak ki, az következik, hogy a József Attila Színház megszűnik létezni mint önálló alkotóközösség, a társulatot pedig feloszlatják.

A csütörtöki társulati ülésen Méhes kifejtette: nem világos, miért döntött a színház megszüntetése mellett a fővárosi vezetés, hiszen az angyalföldi intézmény nézőszáma és bevételei az elmúlt fél évben folyamatosan emelkedtek, s a korábban felhalmozott adósság nagy részét is visszafizette az új színházvezetés, sőt a fennmaradó tartozások kiegyenlítésére is garanciát vállaltak. Az igazgató amellett, hogy megköszönte az intézmény dolgozóinak eddigi munkáját, bejelentette azt is, hogy a társulat tagjai iránti szolidaritásból júliustól lemond posztjáról, valamint végkielégítéséről, és a jövőben sem kíván részese lenni a színházban működő vállalkozásoknak, legyenek azok bármilyen természetűek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.