Iszom a sört, szívem mámorban fürdik
Hogyan éled újjá a kisüzemi sörfőzés hagyománya Csehországban (különös tekintettel a benešovi Ferdinand sörre)? Mekkorák a „Sörmentén" útikönyvek készítésének gyötrelmei (avagy hogyan fogyasszunk hideg sört december elején, reggel 7-kor, mínusz 8 fokban Prágában)? Milyen volt a sörforgalmazás a 16. századi Pozsonyban a számadáskönyvek alapján? Miféle márcokat és egyéb finomságokat fogyasztottak a középkor-végi Svédországban? Mit láthatott II. József a keszthelyi sörházban? Hogyan zajlott a Sörfőzés Pécsett a 19. században és a 20. század elején? Mik voltak az ún. győri sörös ügyek a Horthy-korszakban? Hogyan hatott az alkoholárusítás korlátozása a „dolgozók hangulatára" az 1980-as évek közepén?
Mindezt megtudhatja, aki május 12-én és 13-án ellátogat a a Miskolci Akadémiai Bizottság Székházába (Miskolc, Erzsébet tér 3.), ahol a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár, a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház, a Hibernia Nova Kiadó, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara tart közös, tudományos konferenciát a nagyszerű nedűről.