Ismeretlen Tolkien-költeményekre bukkantak

A Gyűrűk Ura-trilógia szerzője, J.R.R. Tolkien művei egy nyolcvanéves oxfordshire-i iskolai évkönyvből kerültek elő. A The Guardian című brit lap beszámolója szerint az iskola azt tervezi, hogy kiállításon mutatja be a verseket és keletkezésük hátterét.

A versekre az abingdoni Our Lady's School (Miasszonyunk Iskola) 1936-os kiadványában talált rá Wayne Hammond, az oxfordi professzor és író életének és munkásságának kutatója. Hammond figyelme azért fordult az iskola felé, mert megtalálta Tolkien egy feljegyzését arról, hogy két költeménye is megjelent az Abingdon Chronicle című kiadványban. Miután kiderítette, hogy a folyóirat az Our Lady's School évkönyve volt, felvette a kapcsolatot az iskola igazgatójával, Stephen Oliverrel.

Oliver először nem találta meg a kérdéses példányt, ám később az ott végzett diákok számára rendezett eseményre készülve véletlenül mégis ráakadt.

A The Shadow Man című költemény annak a versnek egy változata, amely Tolkien Bombadil Toma kalandjai című művében, 1962-ben jelent meg. Férfi és nő egymásra találásáról szól, akik ezután már csak egy árnyékon osztoznak.

A másik vers a Noel című karácsonyi költemény, amely Szűz Máriát állítja a középpontba, talán ezért is küldte Tolkien az iskolának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.