Irány a Völgy!

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg a nyár egyik legkülönlegesebb összművészeti fesztiválját: az idén július 22-én indul, 31-én zár a Művészetek Völgye. Három falu, Taliándörögd, Kapolcs és Vigándpetend várja a kultúrára, na meg a helyi ízekre szomjazókat-éhezőket.

Most akkor lesz? Nem lesz? Ez a két kérdés időről időre felüti fejét, ha a Művészetek Völgyéről van szó. Nem túlzás azt állítani, hogy a Völgy a leginkább hányatott sorsú magyar fesztiválok egyike, volt alkalom, hogy az utolsó percig kétség övezte, hogyan, milyen formában rendezik meg. Ennek okai rendszerint anyagiak voltak.

Az idei lesz a huszonegyedik Völgy – aki járt már „lenn”, annak azért, aki eddig kihagyta, annak pedig azért lesz érdemes elmenni a három falu, vagyis Taliándörögd, Kapolcs és Vigándpetend valamelyikébe. Tíz nap alatt mintegy ezer programot kínál a Művészetek Völgye, ezek mindegyikét természetesen lehetetlen abszolválni, de azért egy kísérletet megér a dolog.

A fesztivál kedvelőinek minden bizonnyal örömhír, hogy ismét Palya Bea lesz a Művészetek Hölgye, aki a kapolcsi Palya-udvarban fogadja, faggatja, mutatja be vendégeit. Mások mellett például Pintér Bélát, Szokolay Dongó Balázst és Gryllus Samut. Eljön, és ha már, fel is lép Dés László, Esterházy Péterrel méghozzá, s az Artus, Goda Gábor társulata is tiszteletét teszi.

Ugyancsak Kapolcson nyitja meg kapuit a Kaláka Versudvar, ahol a költészetet és a zenét összekötő programok kapnak helyet, a „zenés-verses együtt zizegés” garantált. Ott lesz Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Harcsa Veronika, Mécs Károly, Máté Gábor és Gryllus Dorka is. A számos gyermekprogrammal is készülő helyszín udvarmestere Lackfi János lesz.

Vigándpetenden igazi néprajzi filmfesztivál várja a dokumozgó híveit. A Bokréta és biciklilánc című mustrát a DocuARt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum közösen szervezi. Mintegy száz nevezett filmből kell kiválasztania a Sebő Ferenc vezette zsűrinek a legjobb alkotásokat, a folyamatot a Völgy vendégei is figyelemmel kísérhetik. A vetítéseken kívül persze egyéb programokkal, például a Vigándpetendi Filmharmonikusok koncertjével és Árok Partykkal is várják a szórakozni vágyókat.

Hobo is ott lesz a Művészetek Völgyében – hét nap alatt hét előadással lép a közönség elé. Szörényi Levente személyes történeteit osztja meg a kíváncsiakkal. A Völgy Jazz Minifesztivál keretében pedig a Budapest Ragtime Band, a Gayer Mátyás Quartet és a Tony Lakatos Quintet lép fel – de a fesztivál vendégei ezen programok mellett is jócskán találnak zenei csemegéket a kínálatban. Eljön a Völgybe a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, az Amadinda Ütőegyüttes, a katalán Orquestra Cambra Empordá és a sérült gyermekekből álló Parafónia Zenekar is.

A felsorolt programokon kívül több mint 50 kiállítás, hagyományőrző, irodalmi, illetve könyves rendezvények, rendhagyó installációk várják a Művészetek Völgyébe látogatókat az idén. A teljes lajstrom a www.muveszetekvolgye.hu oldalon böngészhető.

Palya Bea
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.