A szomáliai menekült és a húsevő növény esete

Öt fiatal rendezőnek biztosít lehetőséget első animációs, dokumentum- vagy játékfilmjének elkészítésére a Filmalap az idén első alkalommal meghirdetett Inkubátor programja. Kihirdették a nyerteseket.

Az Inkubátor programra olyan pályakezdő alkotók jelentkezését várták, akiket eddig esetleg elijesztett a bonyolult és bürokratikus támogatási rendszer, illetve nem tudják hogyan is induljanak neki az első egész estés produkciójuknak, mondjuk nem tudtak meggyőzni egy nagy nevű producert, aki pártfogásba vette volna őket.

A pályázatra végül 67 filmterv érkezett a Filmalaphoz, amelyek közül 12 alkotást juttattak tovább a program mentorai, jelesül Enyedi Ildikó, Kerékgyártó Yvonne, Pataki Ágnes, Petrányi Viktória és Pusztai Ferenc. A győztes pályaműveket végül a Filmalap pénteki Pitch Fórumán választották ki: a Toldi moziban összegyűlt szakmai közönség szavazatai mellett a mentorok javaslatait is figyelembe vették. A szakmai fórum részvevőitől a legtöbb szavazatot Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilm-terve kapta, amely egy Magyarországra került szomáliai menekült hétköznapi küzdelmeit mutatja be. Ezen felül végül az Egy nap, a Virágvölgy, A hetedik alabárdos és a Műanyag égbolt című filmterveknek szavaztak bizalmat.Utóbbi egy sci-fi animáció lesz, mely olyan jövőt prognosztizál, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki.

A nyertesek
Kallos Bea / MTI

A program nyerteseinek a gyártási folyamatokra játékfilmek esetében legfeljebb 62 millió, dokumentumfilmnél 22 millió, míg animációs filmtervnél 82 millió forint értékben nyújtanak támogatást.

Továbbá a Filmalap forgatókönyv-fejlesztésre hívta Szőcs Petra Gemma nővér című filmtervét, míg Zsemberi Zsófia Pinkler című alkotásával a prágai filmművészeti egyetem (FAMU) jóvoltából részt vehet a Midpoint elnevezésű nemzetközi forgatókönyv-fejlesztő workshopon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.