Ingyen-Liszt az Andrássy úton

Különleges zenei és audiovizuális élményt élhet át az, aki szombat este háromnegyed 8-kor ellátogat az Operaház elé. A terézvárosi önkormányzat ugyanis a Magyar Állami Operaházzal és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségével együttműködve, a főváros segítségével Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára ingyenes szabadtéri koncertet szervez.

A rendezvényen a legfiatalabb Kossuth-díjas zongoraművészünk, Bogányi Gergely mutatja be Liszt Ferenc „önarcképeit”, és kalauzolja el a hallgatókat a klasszikus zene világába, míg Gábor Éva Mária és Lévay Jenő Munkácsy Mihály-díjas képzőművészek fényinstallációs képi kompozícióikkal tisztelegnek Liszt Ferenc élete és munkássága előtt.

Bogányi olyan műveket gyűjt majd csokorba, amelyekben a hazáját szerető ember, a hazai táj csodáit ámulva figyelő utazó, a mélyen hívő, más művészeti ágak által is inspirált alkotó nyilvánul meg.

Bogányi Gergely zongorakoncertje előtt és után Gábor Éva Mária és Lévay Jenő Munkácsy Mihály-díjas képzőművészek Liszt zenéjére komponált, és az Operaház homlokzatára vetített fényinstallációs képi kompozícióját tekinthetik meg az érdeklődők. Az esemény fővédnöke Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke és felesége, Schmittné Makray Katalin lesz.

A szabadtéri koncert egyik célja, hogy közkinccsé tegye a klasszikus zenét és a képzőművészetet, felhívja minden terézvárosi és budapesti lakos figyelmét a kultúra fontosságára, sokszínűségére és szerethetőségére – hangsúlyozza Simonffy Márta. A terézvárosi önkormányzat alpolgármestere szerint a VI. kerület hihetetlen előnyös helyzetben van a műemlék épületek és a kulturális értékek terén, így méltó helyszíne lesz a Liszt-év alkalmából megszervezett nagyszabású szabadtéri koncertnek.

Liszt Ferencnek egyébként személyesen is  kötődött Terézvároshoz: amellett, hogy egy ideig a kerületben lakott, a budapesti Zeneakadémia első éveiben készséggel segítette a magyar zenekultúra újonnan kialakuló központját, és vállalta, hogy az év néhány hónapjában itt tanítson.

Liszt Ferenc
Liszt Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.