ElIndult a világot jelentő Deszka

Ünnepélyes megnyitóval, majd kamara- és nagyszínházi bemutatóval megkezdődött a Deszka (Debreceni Színházi Kerekasztal) Fesztivál március 8-ig tartó programsorozata a cívis városban.

A kamaraszínházban délután Háy János: Házasságon innen és túl című darabját mutatta be a budapesti Pesti Magyar Színház, míg este a Csokonai Színház nagyszínpadán Tasnádi István: Tranzit című művének tapsolhat a közönség, amelyet a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata visz színre.

A bemutató után a színház épületében felavatják a megújult színészbüfét, ahol rögtön a nyitónap előadásairól rendeznek beszélgetést. Ezt a programot minden éjjel megismétlik.

Az idei Deszka több mint két tucat produkcióval várja március 1. és 8. között a közönséget; a kortárs magyar dráma seregszemléjén idén először látható idegen nyelvű előadás.

Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház igazgatója szerint a mostani mustrán, amelynek díszvendége Hubay Miklós Kossuth-díjas író, a kortárs magyar dráma kiemelkedő alakja, 8 nagyszínpadi és 18 stúdió-, illetve kamaraszínházi produkciót mutatnak be. A seregszemlén, amelynek harmadik alkalommal ad otthont a cívis város, hat budapesti, hat vidéki, valamint négy határon túli - két szabadkai, egy nagyváradi és egy aradi társulat - mutatkozik be. A debreceni Csokonai Színháznak négy saját produkcióját láthatja a közönség.

Most először egy előadást - Schwajda György Himnusz című darabját - idegen nyelven, románul hallhat a közönség, ami már előrevetíti azt a távlatos célt, hogy a Deszka valamikor "nagy nemzetközi megmérettetés legyen".

 

Úri muri
Úri muri
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.