Indul a Vidnyánszky-dömping

Meghirdette első havi műsorát a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház, és elkezdték árulni a jegyeket is. Korábbi tájékoztatóin Vidnyánszky bejelentette, leveszi a színről elődje előadásait, és saját rendezéseit, illetve az általa vezetett színházakból áthozott produkciókat tesz a helyükre.

Az októberi műsor tele is van befogadott előadással vagy a debreceni, valamint a beregszászi teátrum vendégjátékaival, köztük néhány nem éppen friss produkcióval. Tavalyi premier volt Debrecenben a Vidnyánszky rendezte Bolha a fülbe, amely júniusban szintén versenyzett a POSZT-on, nem kimondottan pozitív szakmai visszhanggal. Egyetlen pesti beugrója a produkciónak Bánsági Ildikó. A Mesés férfiak szárnyakkal szintén járt a POSZT-on, 2011-ben (a bemutató, Vidnyánszky rendezésében 2010-ben volt). A Nemzetiben Cserhalmi György szerepét Varga József játssza. A Mária című musical 2011-ben készült a Csokonai Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok koprodukciójában, és most vendégségbe jön október végén háromszor is Budapestre.

2007. július 23-án volt a premierje a beregszászi társulat Liliomfijának (rendezte Vidnyánszky Attila), az előadás a Gyulai Várszínházzal készült koprodukcióban: október elején kétszer is fut a Nemzetiben az „iskolás korú” produkció. Akárcsak a tízéves Szarvassá változott fiú (rendezte: Vidnyánszky Attila), amely megannyi elismerést kapott, Törőcsik Marival és Trill Zsolttal a főszerepben. Csehovtól az Egyfelvonásos komédiákat tizenhat éve játssza a beregszászi társulat (rendezte: Vidnyánszky Attila), október elején kétszer is látható lesz.

Lesz két Hobo-előadás is Vidnyánszky rendezésében, valamint a Tudod, hogy nincs bocsánat, amelyet Földes László 2005-ben, az Új Színházban mutatott be. A Versek Szódával – Avagy Költők másképp című rendhagyói irodalmi sorozat is bekerül a Nemzetibe. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében láthatjuk majd a Balázs Zoltán rendezte produkciót, a Mester és Margaritát a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház vendégjátékát, és októberben megy az átadás-átvételt bonyolító miniszteri biztos, Fekete Péter békéscsabai előadása is, a Csörte.

Az első két hónapban két bemutató lesz: a Vitéz lélek Tamási Árontól, amelynek szeptember 27-én lesz a premierje, utána nem sokkal turnéra is indul a Tamási-darab, az állomások: Szatmárnémeti, Ungvár, Beregszász és Debrecen. A Zűrzavaros éjszakát a Gobbi Hilda Színpadon október 19-én láthatjuk először. Ezt nem a főigazgató rendezi, hanem Szabó K. István, a nagyváradi Szigligeti Színház társulatának művészeti igazgatója, és Eperjes Károly is játszik benne.

Megnéztük a Nemzeti Színház internetes jegyrendszerében, hogy az első két nap mekkora volt az érdeklődés. A vitéz lélek első két előadására nem lehet jegyet kapni, szeptember 29-30-ra a 619 helyből nagyjából 100-100 hely foglalt. A többire bőven akad még belépő.

 

A csabai István Zsuráfszkyé lesz

Az István, a király rockopera Zsuráfszky Zoltán rendezte verziójával kezdi az évadot szeptember 27-én a Békéscsabai Jókai Színház, a Montmartre-i Ibolya című operett helyett – jelentette be Fekete Péter, a színház igazgatója, a Nemzeti biztosa kedden. A történelmi rockopera főpróbáját, békéscsabai színészekkel kiegészülve, Békéscsabán mutatták be augusztus 20-án, a premier Kolozsváron augusztus 25-én volt.

Vidnyánszky vezényel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.