Indul a POSZT, csinálják a fesztivált

Ma kezdődik és a jövő hét végéig tart az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó. Bár már a tavalyi fesztiválnak is Márta István volt a művészeti vezetője, az első igazán hozzá köthető POSZT ez lesz – új tulajdonosi struktúrában, új helyszínekkel és újfajta versenyprogram-struktúrával.

Megváltozott a tulajdonosi összetétele a Pécsi Országos Színházi Találkozót működtető kft-nek. Mostantól ugyanis ugyanakkora tulajdonrészt (16,6 százalékot) kapott ebben a Magyar Teátrumi Társaság, mint az alapító Magyar Színházi Társaság. A többségi tulajdonos 66,8 százalékkal Pécs. A két színházi társaság meglehetősen sokat egyeztetett a programokban, mindketten delegáltak embereket a válogatók és a zsűritagok közé.

Négyen válogatták az idei POSZT versenyprogramját, Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Zappe László kritikus és Bicskey István színész, rendező, koreográfus. Hosszú idő után ez az első POSZT, ahol nincsen független színházi produkció. A négyes tizennégy előadást invitált meg. A korábbi évekkel ellentétben, szelektálási elv volt az is, hogy ugyanannyi vidéki előadást hívjanak meg, mint fővárosit, és maradt a két határon túli produkció. A fővárosból egyedül a Katona József Színháztól hívtak két előadást (Nordost, A filozófus), a Radnótiból a Vágyvillamos, az Örkényből a János király, a Vígből a Makrancos Kata, a Nemzetiből az Egy lócsiszár virágvasárnapja megy. Veszprémből az Értelem és érzelem, Nyíregyházáról a Koccanás, Szombathelyről a Szentivánéji álom, Székesfehérvárról a Trió, Kecskemétről a Bánk bán, Debrecenből a Scapin, a szemfényvesztő megy. A határon túli magyar színházak közül a Yorick Stúdió, Marosvásárhely – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat – produkcióját, a Bányavirágot és a kolozsvári Hedda Gablert játsszák. Egyetlen rendezőnek van két produkciója versenyben: Gothár Péternek (A filozófust és a Makrancos Katát állította színpadra).

Hét tagja lesz a versenyprogramot bíráló zsűrinek: Takács Katalin színművész, Kerényi Imre rendező, Koltai Tamás kritikus, Lőkös Ildikó dramaturg, Szakonyi Károly drámaíró, Szlávik István díszlettervező, valamint Rimas Tuminas rendező, a moszkvai Vahtangov Színház művészeti igazgatója. A színészzsűrit hárman alkotják: Margitai Ági, Pásztor Erzsi és Gáspár Sándor, és természetesen kisorsolták az idén is a nézőkből álló grémiumot.

A helyszínek közé került a Zsolnay Kulturális Negyed is, amelynek vezetője Márta István.

Szép számmal szerveztek az idén is versenyen kívüli eseményeket, de fájdalom, megszüntették a fiatal egyetemisták munkáit bemutató sikeres Ifi Géniusz az Aulában címűt. Lesznek azonban programjai a Független Előadóművészeti Szövetségnek is. A Csináljuk a fesztivált! például a FESZ Kritikus szekciója szervezi, a felkért előadók arról beszélnek, milyen volt és milyen lett a POSZT, és szerintük milyen lehetne (vagy milyennek kellene lennie). Lesz még a Zsolnay Kulturális Negyedben progresszív zenei programjuk, továbbá lesznek színháznevelési előadások és egy civil összművészeti alkotás Schermann Márta rendezésében, a Katlan Csoport szervezésében.

Újdonság még a Magyar Teátrumi Társaság sátra, ahol a teátrumi mocorgótól az egész estés koncerten át a cirkuszi programokig találunk néznivalót minden napra.

A POSZT idei díszvendége: Cserhalmi György, és természetesen idén is megrendezi a dramaturgok céhe a Kortárs magyar dráma Nyílt fórumát.

A június 16-i díjkiosztó gálát Nagy Viktor rendezi.

A Pécsi Nemzeti Színház ad otthont a POSZT versenyprogramjainak
POSZT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.