In memoriam Nemecsek: átadták a felújított pálmaházat

Átadták a megújult Pálmaházat, valamint a tematikus és gyűjteményes kertrészeket az ELTE Füvészkertjében pénteken Budapesten.

A Füvészkert tavaly két pályázatot nyert el az Új Széchenyi Terv keretén belül, a célok megvalósítására összesen több mint 646 millió forint támogatást kaptak - ismertette Orlóci László, a Füvészkert igazgatója pénteken a projektzáró sajtótájékoztatón Budapesten.   

Az egyik program a Füvészkert trópusi, szubtrópusi és mediterrán gyűjteményeinek megújítását, a műemléki védettségű Pálmaház és környéke rekonstrukcióját támogatta közel 400 millió forint értékben. A másik projekt a kert tematikus és gyűjteményes kertrészeinek felújítását tűzte ki célul, a biológiai sokféleség megóvását segítő ex situ, azaz a védett növények nem saját élőhelyen történő megőrzése és erősítése mellett, amelyre az intézmény 247 millió forintos támogatást nyert.    

A Pálmaház a körülbelül egy évig tartó rekonstrukció alatt teljesen megújult: új gépészetet, világítást, üvegfelületeket és külső felújítást kapott úgy, hogy a benne élő felbecsülhetetlen értékű trópusi és szubtrópusi növényzet nem sérült. A látogatók kényelmét akadálymentesítés szolgálja, ezen túl a Pálmaház különleges szicíliai és spanyolországi mediterrán növényekkel is gazdagodott. A legkülönlegesebb az ausztrál eredetű, blackboy nevű, hatalmas méretű növény(Xanthorrea), mely fekete törzséről és hajcsomóra emlékeztető hajtásairól kapta a nevét.
    

Több ritka pálmafélével is gazdagodott a kert, egyebek mellett az ezüstös levelű Bismarckia nobilissal. A trópusi haszonnövények tematikus gyűjteményét 152 darabról 170-re, a pálmafélékét 153-ról 160-ra, a szubtrópusi tájak tematikus gyűjteményét 168-ról 180-ra növelték.
    

Az ex situ növénymegőrzés mellett megújult a ligeterdő, mely bővülő élőhelyet nyújt egyebek mellett a mocsáriteknős-kolóniának. Az új kút fúrásával víztakarékosabbá vált a vízfogyasztás, és egyenletesebb lett az öntözés a kert egész területén. Új lett az Ázsia kert, a Sziklakert és bővült a Rosarium, mely a hazai nemesítésű, világhírű rózsafélék bemutatását is lehetővé teszi. A növényeket a látogatók a feliratok, információs táblák segítségével ismerhetik meg.
    

A projekt alatt 7605 négyzetméter terület élőhely újult meg, valamint beszereztek három növényápolási berendezést - fűkaszát, hidrosztatikus fűnyírót és benzinmotoros sövényvágót, és három informatikai - gyűjteménykezelési, természetvédelmi konzolt és hálózati szoftvert - eszközt.
    

A Füvészkert hosszútávú céljai közé tartozik a veszélyeztetett természeti értékek megóvása, a génállomány megőrzése, az optimális élettér megteremtése és fejlesztése, valamint az ex situ növényvédelem fenntartása és fejlesztése. Az oktató és ismeretterjesztő funkció mellett a kert hidat kíván képezni a modern városi élet és a régmúlt kulturális öröksége között - hangsúlyozta az igazgató.
    

A Füvészkert egyaránt szolgálja az oktatást és a tudományos kutatást, ezen túl pedig az ismeretterjesztést a nagyközönség számára - mondta Keszei Ernő, az ELTE rektorhelyettese, aki röviden ismertette a botanikus kert történetét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.