Ilyen pici újságot még nem készítettek

Megírtuk, hogy a világ legnagyobb könyve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő Szinpetriben látogatható. Varga Béla és családja könyvészeti bravúrja 418 centiméter magas, 377 centiméter széles, 346 oldalból áll, és 1420 kilogrammot nyom, az aggteleki karszt történetét foglalja össze.

Nemrég a békéscsabai Marzek Kner nyomdai cégnél bemutatták a földkerekség legkisebb újságját, Gécs Béla tipográfus-nyomdász Gutenberg című művét, amely a nyomdászat feltalálásának 575. évfordulója előtt tiszteleg. A 12 oldalas, 500 példányban nyomtatott kiadvány mindössze 17 milliméter széles és 25 milliméter magas. A páratlan vállalkozással a helytörténészként és íróként is ismert mester saját 2006-os rekordját döntötte meg, akkor a helyi lap, a Csabai Mérleg különszáma volt 19 × 28 milliméteres.

A világ legkisebb újságja 17 mm széles és 25 mm magas
A világ legkisebb újságja 17 mm széles és 25 mm magas
Lehoczky Péter / MTI

Gécs Béla érdeklődésünkre elmesélte, hogy 1956-ban egy régi újságban különös hírrel szembesült: oregoni nyomdászok 1876-ban 78 × 95 milliméteres kiterjedésben elkészítették a helyi lap egy számát (a szakma azóta is ezt tartja az első miniújságnak). A nyomdász 33 évig érlelte tervét: 1989-ben rukkolt elő első hasonló, ám még kisebb művével, a Békés Megyei Népújság Tevan-különszámával, 55 × 80 milliméteres méretben. Ezt 1990-ben a Typográfia (45 × 65 mm), 1992-ben a Heti Mérleg (40 × 60 mm), 2000-ben pedig a Csabai Reklám (21 × 31 mm) minilapjai követték.

A mostani, két hónapig, titokban, meglepetés gyanánt készült rekorddöntő minilap fényszedéssel, ofszet technikával állt elő, az utómunkát (a lapok hajtogatását és díszdobozolását) Gécs felesége közreműködésével, kézzel végezte el. A 12 lapon egyenként 14 sor fért el 3,5 pontos betűből, két oldalon képek díszlenek: az egyiken Gutenberg nyomdagépe, a másikon a könyvművész híres-nevezetes 42 oldalas Bibliájának legszebb lapja látható. A miniújság nem került forgalomba, legtöbbjét már bemutatása napján szétosztogatták. Gécs Béla szerint innen már nincs sokkal lejjebb: legfeljebb 0,5 pontot lehet kicsinyíteni a betűkön, hogy még tökéletesen olvashatók legyenek.

Gécs Béla egyébként 1992-ben, az Amerika felfedezésének 500. évfordulójára készített Kolumbusz bélyegblokkon lévő bélyegparánya (7 × 7,5 mm), ha nem is hivatalosan, de ugyancsak a legkisebb a világon. A mester több nyomdatörténeti és helytörténeti könyv szerzője. A világ legkisebb újságjait – amelyek mind Békéscsabán készültek – a mainzi Gutenberg Múzeum és az aacheni Nemzetközi Újságmúzeum is a különlegességei között őrzi.

Minikiadványok és gyűjtők

Negyven éve divat volt a minikönyv, mára a húsz gyűjtőegyesületből egy maradt, a Magyar Miniatűr és Bibliofil Könyvészek Társasága. Barabás Ferenc titkár szerint az ok a könyvek ára: egy kis műhelyben készült, 100–300 példányos kiskönyv önköltségi ára elérheti a 300 ezer forintot is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.