Illegális műkincskereskedelemből terrorizál az Iszlám Állam?

Szakértők szerint az iraki műkincseket is a feketepiacra dobta az IS, hogy pénzt szerezzen iraki és szíriai katonai műveleteihez. Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO konferenciáján arra figyelmeztetnek, hogy nagy veszélyben van a Tigris és az Eufrátesz völgyének kulturális öröksége.

A bagdadi múzeum igazgatója, Qais Rashid arról beszélt, hogy szervezett csoportok játszanak az IS kezére, egész nemzetközi műkincs-maffia. Beazonosítják a műtárgyakat, és közlik, hogy mi az, amit el lehet adni közülük. Miután a kincsek egy része kétezer évnél is régebbi, a pontos értéküket nehéz meghatározni.

Az IS által ellenőrzött területeken az eddigi legnagyobb fosztogatást az asszír király, II. Assur-nászir-apli Krisztus előtt a 9. században épült palotájánál követték el. Asszír ékírásos táblák tűntek el, és kerültek elő európai városokban. Többet közülük szétvágtak, és darabjaiban adtak el, így például egy szárnyas bikaábrázolást is.

A leletek külföldi aukciós házaknál kötnek ki, és a terrorizmust finanszírozzák az értük kapott pénzből.

Egy nyugati diplomata szerint Szíriából is több százmillió dollár értékű műkincs tűnt el a lelőhelyek kifosztása után, és nincs ok azt feltételezni, hogy Irakban ennél jobb a helyzet - írja a librarius.hu a KeletPORT beszámolója nyomán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.