Iktió kentaur a Dohány utcában

Elkészült a Hungária fürdő felújítása. Erre a hírre körülbelül négy évtizede várt Budapest. A gyönyörű, szecessziós homlokzatú épület a szemünk előtt enyészett egészen a legutóbbi évekig. A mellette állt Continental Szállót 1999-ben le is kellett bontani, mert akkori tulajdonosa, aki a fürdőt is birtokolta, hagyta életveszélyessé válni, és a fürdő tönkremenetelét sem akadályozta meg.

Hogy Budapest visszakapta egyik ékességét, az leginkább a jordán ZainaHotel Kft.-nek és tulajdonosának, Mazen Al-Rama­hinak köszönhető, aki 2008 nyarára szerezte meg az épületmaradványt és a mellette lévő két üres telket. Ez utóbbiakon felépíttette a Continental Hotel Zara néven most megnyílt, négycsillagos, 272 szobás szállodakomplexumot, amelynek központi része lett a megújult Hungária fürdő. A szálloda új tömbjeit Hegedűs Péter tervezte, maga a fürdőépület azonban a Vékony Péter vezette Nirmana építésziroda tervei alapján újult meg.

Az 1907-ben, Ágoston Emil tervezte fürdőből nemcsak a díszes homlokzat nyerte vissza szépségét, hanem sikerült részben megőrizni, részben megidézni például a hatalmas belső medenceteret is. Igaz, ez csak 1920-ig szolgált fürdőként, 36 méteres úszómedencével, eltolható, íves üvegtetővel. A medencecsarnokot később színházzá alakították, a végébe erkély került, az oszlopokra páholyok települtek. Így érte aztán a helyet a hatvanas években a bezárás, majd a 2008-ig tartó pusztulás. A csarnokból mindössze egy oszlopköznyi maradt meg, a többit le kellett bontani. Vékony Péter terve szerint azonban most több oszlopköznyi mélységben vissza­építették, aulává alakították, és hogy teljes terét érezni lehessen, a szálloda udvarán néhány betonívvel még tovább is idézték az eredeti boltozatot.

Az építész ugyanakkor megtartott a színházi korszakból is valamit: az egykori erkély kényelmes galériává vált. A részletekben pedig, amit csak lehetett, az eredeti anyagokkal, az Ágoston-féle formában állíttatott helyre. Így kerültek vissza a bejárat 530 kilós forgóajtójára és annak házára a rézborítások, a lépcsőkorlátra az 1910-es években még rendkívül értékesnek és modernnek tartott alumíniumlemez-burkolatok, a gipszstukkók, a mozaikok és az aranyozások. Ebben nagy segítségére volt Ráday Mihály privát gyűjteménye: ő az elmúlt huszonöt évben rengeteg fényképet készített a pusztulásközi állapotról, megmentett egy-egy burkolatdarabot, felkutatott dokumentumokat, amelyeknek most nagy hasznát vették. Akadt olyan díszítőelem, amely csak Rádaynak volt már meg, egyetlen példányban.

Ugyancsak kiemelkedő szerepe volt Bor Ferenc művészettörténésznek, aki az épület rendkívül sokféle díszítménye ismerőjeként a restaurátori munkákra felügyelt. Tőle tudjuk például, hogy a homlokzat szobordíszei a kevéssé ismert Krisztián Sándor alkotásai, akinek az Uránia mozin láthatók még szobrai. A bejárat fölötti, kőből faragott, fürdőző csoport mitológiai jelentését nem sikerült megfejteni, de nagyon hasonlít egy ismert Csók-festmény kompozíciójára. A fénykép alapján újragyártott, rézborításos kapun viszont biztosan Iktió kentaur látható a középső domborművön. Ritkán ábrázolt figura volt, rejtély, hogy miért épp őt választotta a kapu főalakjának a művész. Fölötte megmaradt az eredeti Zsolnay kerámia felirat is: HUNGÁRIA FÜRDŐ. Mi azonban tudjuk, hogy ez immár egy új budapesti szálloda bejárata.

 

AKIK A FELÚJÍTÁST VÉGEZTÉK

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Bor Ferenc - a reasturálások irányítója, H-Y Kft.

Soós László - kő homlokzatok, belső tondók restaurálása

Süttő József - homlokzati kőszobrok, bejárati bronz domborművek restaurálása

Plánka Zsuzsa - 5db homlokzati dombormű elkészítése

Gaál Endre - homlokzati fazettázott üveg, forgóajtó pávaablak és kas, rogyasztott üvegdonga, kerti üvegszobrok, pillérek üvegmozaikja

Herling Zsuzsanna, Ráduly Miklós - stukkó minkák elkészítése

Doncsev Antoni - homlokzati fémmunkák, zászlótartó, virágtartó, 16 db fémdombormű restaurálása, elkészítése

Sajó Ákos, Páhi Attila - forgóajtó fémborítása, gerendák fémborítása, belső- és homlokzati rézlámpák, lépcsőházi korlát alumínium fogódzója

Győrffy Ádám - zászlórúd, négyszárnyú homlokzati oldalajtók, lépcsőházi faburkolat elkészítése

Csajbók Csaba - Forgóajtó és díszlámpa tervezője

Banktrade Kft. - Forgóajtó mechanika

Szabó Öntészeti Kft. - Homlokzati bronz szobrok öntése

Ornamentika Kft - Galéria műkő korlátja, lépcsőházi műkő oszlopok elkészítése

Keramikum Kft.- Galéria kerámia elemeinek elkészítése

 

 

 

Az aula a fürdőt és a színházat is idézi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.