Igazi Modigliani?

Meglepetést tartogat a Milánóban, november 20-ig nyitva tartó Modigliani-kiállítás az olasz művésznek egy most először látható festményével. Ha hamisítvány, nem ez az első a Modigliani-alkotások történetében.

A Museo Fondazione Luciana Matalon-ban látható festményhez csatolt tabló magyarázata szerint a fehér blúzos nő Simone Thiroux-t ábrázolja, Amedeo Clemente Modigliani (1884-1920) titkos szeretőjét, akitől soha el nem ismert fia is született.

Amedeo Modigliani, Jeune femme à la guimpe blanche, 1918,
Amedeo Modigliani, Jeune femme à la guimpe blanche, 1918, olio su tela, cm 73 x 50

Az orvosnő Simone egy évig szerette a művészt. 1921-ben tüdőbetegségben halt meg, a gyermeket örökbe adták, majd nyoma veszett. A festményt 1939-ben egy párizsi árverésen adták el, jelenleg egy római magángyűjtemény darabja. Tulajdonosa meg akar válni tőle, a bevételt jótékonysági célra fordítja, ezért állíttatta ki.

Az olasz szakértők óvatosak: a livornói művészről összeállított katalógusa miatt Modigliani-tekintélynek tartott Ambrogio Ceroni eddig csak fényképen látta a művet, és nem tartotta hitelesnek. A kiállítást gondozó Modigliani Institut Archives Legales Paris-Rome sem garancia: az olasz művésznek az említett intézet által nem régen Bonnban rendezett kiállításán a német műkritikusok nyolc hamisítványt véltek felfedezni. "Modiglianinak az tesz jót, ha beszélnek róla, Bonnban is 200 ezer látogatónk volt" - mondta az Institut elnöke, Christian Parisot.

Ami biztos, hogy igazi a milánói kiállításon bemutatott harminc Modigliani-rajz, a művész levelei, fényképei, amelyek mellett a festő utolsó palettája és Modigliani lányának babája is látható.

A fehér blúzos nő nem az első hamisítvány lenne. Születésének 100. évfordulóján, Livornóban igazi vadászat indult azoknak a szobroknak a felkutatására, melyeket Modigliani a Fosso Reale - árokba hajított volna. Az itt talált három női fejről a legnevesebb olasz művészettörténész mondta ki, hogy eredetiek, amíg három egyetemista el nem árulta, hogy a 2. számú fejet ők faragták. A másik kettő pedig egy helyi festő műve volt.

Valódi Modiglianinak bizonyultak viszont azok a szobrok, melyeket '91-ben a szintén livornói Pietro Carboni autószerelő műhelyében találtak meg. 1909-ben a Párizsba induló Modigliani bízta rá Carboni egyik nagybátyjára az öt szobrot, melyek az akkor még zöldséges raktárnak használt műhelyben vészelték át a második világháborút.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.