Időjárás- és kábítószer-figyelés

Végleg elsimultak az előző önkormányzati választások után kavart helyhatósági hullámok a Sziget Fesztivál körül.
A legtöbb lakossági bejelentés még mindig a zajkibocsátás miatt érkezik az önkormányzatokhoz
A legtöbb lakossági bejelentés még mindig a zajkibocsátás miatt érkezik az önkormányzatokhoz
Kurucz Árpád

Mint emlékezhetünk, Tarlós István főpolgármester azzal borzolta a kedélyeket, hogy az ingyenes közterület-használat felszámolásának címén milliárdos helypénzt fizettetett volna a szervezőkkel. Gerendai Károly és csapata rögtön jelezte, hogy ezt nem tudnák kitermelni, de egyébként is méltánytalannak tartják a Sziget által generált milliárdos adó- és járulékbevétel, illetve a több mint kétmilliárd forintos munkajövedelem miatt.

A felháborodás magasra csapó politikai hullámai gyorsan meghátrálásra késztették a városvezetést, s alig két hét múlva megszületett az egyezség. A Sziget Fesztivál szervezői vállalták, hogy közterület-használat címén 50 millió forint plusz áfa összeget fizetnek a fővárosnak. Ezen felül a város kialakít egy csomagot a Sziget Fesztivál résztvevői számára, amely egyes városi szolgáltatások – ezek közé tartozik a BKV, a gyógyfürdők vagy az állatkert – kedvezményes használatára jogosít fel. Az ebből származó bevételből a Sziget Kft. további mintegy 100 millió forint befizetését vállalta a főváros számára.

A közterület-használati díj mértéke azóta évről évre enyhén bár, de emelkedik. Ez az idén nettó 55 millió forint. Ennek fejében a rendezők július 22-től 2014. szeptember 7-ig foglalhatják el a Hajógyári-sziget jelentős részét. A bérbe adott terület több részből áll, így a kulturális célra 136 ezer négyzetmétert, díjmentes szolgáltatásra 43 ezret, vendéglátásra – legalábbis a fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint – alig háromezer, míg kereskedelemre 286 négyzetmétert használnak. Az elfoglalt közlekedési útvonalak, játszóterek és egyéb zöldfelületek összterülete 377 674 négyzetméter.

A leginkább érintett Óbuda–Békásmegyer önkormányzata az idén új alapokra fektette az együttműködést. Az áprilisban megkötött megállapodásban kikötötték, hogy a rendezőknek folyamatosan gondoskodniuk kell a terület tisztántartásáról, a szemétszállításról, a takarításról. A használt terület növényzetét legkésőbb augusztus végéig az eredeti állapotba kell visszaállítani, amit a Főkert Zrt. ellenőriz. A környék forgalmi rendjét a rendezők és az önkormányzat még a fesztivál előtt felülvizsgálja, de a Sziget Kft. köteles gondoskodni arról, hogy a gépkocsival érkező fesztiválozók ne zavarják a környéken élőket. A szabálytalanul parkoló kocsikat a kerület elszállíttatja.

A szervezők az önkormányzattal közösen hangpróbát tartanak még a fesztivál megkezdése előtt, független akusztikai szakértő bevonásával, a jogszabályi határérték betartása érdekében. A legtöbb lakossági bejelentés ugyanis a zajkibocsátás miatt érkezik a kerületi, illetve a fővárosi önkormányzathoz.

Az önkormányzat felhívta a rendezők figyelmét a 18 év alattiak alkoholfogyasztásának tilalmára, és arról tájékoztatta őket, hogy a kábítószerek behozatalának megakadályozása érdekében rendszeres ellenőrzéseket tartanak. Az önkormányzat 24 órás közös járőrszolgálatot biztosít a területen és a környéken a rendőrséggel karöltve. A Sziget Kft. cserébe vállalta, hogy a rendezvény idejére „biztonsági tervet” készít és teljes körű vihar és időjárás-előrejelzést rendel meg a meteorológiai szolgálattól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.