Idő van

Idő. Ez a címe London Katalin fotóalbumának. Egyszerű cím, véljük elsőre. Túlságosan is bonyolult, gondoljuk majd a könyv átlapozása után.
Az Idő című kötetben portrékat látunk, jeles művészek, tudósok, közéleti szereplők arcképét. Idős, olykor nagyon idős emberek portréját. A cím tehát az elmúló időt jelzi, érthető. Ha azonban arra gondolunk, a szereplők közül hányan élnek idős koruk ellenére igencsak aktív életet (Konok Tamás festőművész, Maurer Dóra képzőművész, Konrád György író, Keleti Éva fotográfus, Csányi Vilmos etológus, Ungvári Tamás író, irodalomtörténész, Heller Ágnes filozófus és még hosszasan sorolhatnánk), akkor az idő más fénytörésbe kerül – a veszettül múló, de valahogy mégiscsak féken tartható időt mutatja meg az olvasónak. Ha pedig arra gondolunk, hogy a fotográfus alanyai közül néhányan már nem érhették meg az album megjelenését (Czeizel Endre orvos, genetikus, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja vagy Schweitzer József országos főrabbi), akkor megint csak egy újabb idővel szembesülünk: a végérvényesen elmúlt, kettéroppant idővel.

London Katalin építészeti és lakberendezési újságokban publikált, vagy tizenöt éve fotografál is, és mint azt a most megjelent kötetet mutatja, nem is rosszul. Azt nem állítjuk, hogy valamennyi képe egyedi és parádés munka, az azonban bizonyos, hogy az Idő című kötetben elegáns és hiteles képek sorakoznak. Nem mellesleg: bátrak. A többségükben szűken világított, közeli portrékon bátran mutatják meg az öregséget, a ráncba szedett időt. És ami különösen fontos: az alanyok is bátran vállalják az effajta kitárulkozást, arcukon az elmúlt idő olykor – ne szépítsük – előnytelen lenyomatával.

Amúgy pedig grandiózus a névsor, a magyar kultúra, tudomány és művészet nézőpontjából valóban fontos emberek arcképe látható a kötetben. És némelyiküket biztosan nem volt egyszerű rávenni arra, hogy szembenézzen a kamerával, és így a múló idővel. Ki tudja, mennyit kellett győzködni Psota Irént, Vitray Tamást, Schubert Évát, Lux Elvira szexuálpszichológust és a többieket. De a képek elkészültek, és ahogy azt az album előszavában írta Závada Pál: bizony tényleg nem sok olyan névsort lehetne összeállítani, amelyik felér a kötet szereplőivel. Akiket csupán néhány mondattal mutat be a szerző a könyv végén, különben
pedig a szavak helyett beszéljen a kép.

Beszél.

London Katalin: Idő. Kossuth Kiadó, 2015, 136 oldal, 4990 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.