Ideiglenesen újra együtt lehet a Munkácsy-trilógia

Az idén áprilisban vagy májusban visszakerülhet Debrecenbe a kanadai Hamilton Galériából Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című monumentális alkotása, amely – a Golgota és az Ecce Homo! című festmények mellett – az úgynevezett Munkácsy-trilógia harmadik darabja.

A két utóbbi kép sorsa már rendeződött: az Ecce Homo! a debreceni önkormányzat tulajdona, míg a Golgota Pákh Imre műgyűjtő birtokában van, aki a festményt tartós letétbe adta, így jelenleg mind a két alkotás a debreceni Déri Múzeumban látható. A Krisztus Pilátus előtt című festményt korábbi tulajdonosa a Toronto melletti Hamilton város galériájának adományozta, ahol a kanadai kulturális örökség részének nyilvánították, és 2012-ig moratóriumot hirdettek az értékesítésére. A festményt nem állították ki, jelenleg ládában tartják.

Mivel a három képet szeretnék lehetőleg véglegesen együtt látni Debrecenben, a kép sorsáról a napokban Kanadában tárgyalt Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Rácz Róbert, a Déri Múzeumot fönntartó Hajdú-Bihar megyei önkormányzat elnöke.

A két politikus pénteki debreceni sajtótájékoztatóján bejelentette: a galéria 2012-ig nem tárgyal a kép eladásáról, de azt sikerült elérniük, hogy a festmény – egy ötéves bérleti szerződés keretében – néhány hónap múlva Debrecenbe kerüljön. A bérleti díj évi 50 ezer kanadai dollár, ezt az összeget a két önkormányzat közösen fizeti, akárcsak a szállítás, a biztosítás és a restaurálás költségét.

Rácz Róbert hangsúlyozta: bíznak abban, hogy a 2012-es moratórium lejártával Debrecen és Hajdú-Bihar megvásárolhatja a festményt, de bonyolítja az ügyletet, hogy a kanadai múzeumoknak törvény adta joguk van az elővásárlásra. Ha az ottani múzeumok nem tartanak igényt a képre, akkor jó esély lehet arra, hogy a festmény véglegesen Debrecenbe kerülhet.

Arra a kérdésünkre, miszerint a város és a megye vállalja-e a tartós bérletet abban az esetben, ha 2012-ben egy kanadai múzeum megvásárolja ugyan a művet, de bérbe adja Magyarországra, Kósa Lajos azt válaszolta: ez nem járható út, mert a kanadai kulturális örökség részének nyilvánított műtárgyak legfeljebb öt évig lehetnek bérletben, utána vissza kell őket szállítani a tulajdonosnak, hogy az ismételt bérletről tárgyalni lehessen. Ezért – mondta a debreceni polgármester – az igazi megoldás a kép megvásárlása volna.

Debrecen, 2001. október 5.
Egyelőre nem szállítják el a Déri Múzeumból Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét. Az eredeti terv szerint a 32 négyzetméteres festményt egy hengerre felcsavarva és becsomagolva közúton szállították volna
Debrecen, 2001. október 5. Egyelőre nem szállítják el a Déri Múzeumból Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét. Az eredeti terv szerint a 32 négyzetméteres festményt egy hengerre felcsavarva és becsomagolva közúton szállították volna
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.