Hűvös nyitó Cannes-ban

Emmanuelle Bearcot Standing Tall (Emelt fővel) című művének esti gálavetítésével indult el hivatalosan a 68. cannes-i filmfesztivál. A nyughatatlan tini és az életét pozitív irányba befolyásolni igyekvő bírónő (Catherine Deneuve) történetét már reggel levetítették a sajtónak, a fogadtatását pedig leginkább a semmilyen jelzővel lehetne illetni: elvétve volt némi taps, de leginkább udvarias csendbe borulva menekült ki mindenki a vetítőből.
Tulajdonképpen nagy szó ez, mivel tavaly például, a Nicole Kidman főszereplésével készült Grace – Monaco hercegét például hangosan kifütyülték. Beszédes, hogy a főleg európai pénzből készült mű végül nem is jutott el az amerikai mozikba, a tengerentúlon csak „videón” terjesztették a nagyot bukó filmet.

Bearcot alkotása persze nem minősíthető Garce-szintű kínos félreértésnek. Inkább a fontosnak gondolt művek sorát gyarapítja, elvégre számos valós társadalmi jelenségre kívánja felhívni a figyelmet. Például a felelőtlen szülők felelősségére, a szociális hálóra, a csonka családokra, a „rettenetes” gyerekekre és még a rasszizmussal kapcsolatos példázatra is futja a szűk kétórás játékidőben. A hatéves korában az anyja által magára hagyott Malony kálváriája a javító intézet, nevelő-pártfogók és a fiatalkorúak bírósága tengelyében már-már elveszne, amikor a Tess nevű fiatal lánnyal találkozik, egyszóval, a szerelem megold minden problémát.

Benoit Magimel, Catherine Deneuve, Rod Paradot, Emmanuelle Bercot rendező és Sara Forestier (balról jobbra)
Benoit Magimel, Catherine Deneuve, Rod Paradot, Emmanuelle Bercot rendező és Sara Forestier (balról jobbra)
Regis Duvignau / Reuters

A komoly munka még csak most kezdődik majd a zsűri számára. „Sosem voltunk még fesztiválon, ahol nem filmet vetítünk, hanem az a feladatunk, hogy egész nap mozizzunk” – mondta a sajtónak mosolyogva Joel Coen zsűrielnök, aki a testvérével, Ethan Coennel osztozik a poszton.

„Nem is tudom, hogy a Joel vagy az Ethan frakcióhoz csatlakozzak” – viccelődött Jake Gyllenhaal, aki még azt a poént is elsütötte, igazán boldog, hogy egy csomó filmet láthat mindenki előtt, méghozzá ingyen. A zsűri sajtótájékoztatóján csak akkor lankadt a karneváli hangulat, amikor a Coen testvéreknek olyan kérdéseket szegeztek, hogy mennyire utálják a Fargo című tévésorozatot (melynek az alapja az ő mozifilmjük), illetve mit gondolnak a kritikusokról. Az előbbire az volt a reakció, hogy nem utálják a tévét, csak sosem nézik, viszont az ítészekről nyilvánosan nem voltak hajlandóak megnyilatkozni sem.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.