Huszonötödik alkalommal osztották ki a Bartók-Pásztory díjakat

Bartók Béla születésnapján, ma adták át a negyedszázados múltra visszatekintő Bartók-Pásztory díjakat a Zeneakadémián. A díjakat Erdei Péter és Vajda Cecília karnagyok, Gyöngyösi Levente zeneszerző, valamint Vásáry Tamás zongoraművész és karmester kapta. Az ünnepségen a díjazottak közül Vásáry Tamás lépett fel.

A Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított díjat 1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján adják át.

A rangos elismeréseket ez alkalommal is Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a Bartók Béla – Pásztory Ditta díj Kuratóriumának elnöke nyújtotta át a díjazottaknak.

A díjátadást követően a meghívott vendégek felvételről hallgatták meg Orbán György Stabat Materét Erdei Péter vezényletével, Gyöngyösi Levente zeneszerző Lukács passióját, valamint Bartók Béla Levél az otthoniakhoz című kórusművét Vajda Cecília vezényletével.

Az ünnepség zárásaként Vásáry Tamás játszotta el Bartók Allegro Barbaro című zongoradarabját.

A kitüntetettek:

Erdei Péter, Liszt-díjas karnagy, diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte 1968-ban. Az 1973-ban alapított, ma az egyetem részeként működő Kodály Intézet igazgatója 33 éven át. Éveken át volt a Debreceni Kodály Kórus, a Kecskeméti Pedagógus Kórus és két évig a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya. Bostonban az amerikai Kodály Musical Training Institute társalapítója és tanára volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, Alma Mater kórusának karnagya. Repertoárján egész pályája alatt nagy súllyal szerepeltek Bartók, Kodály és az utánuk következő magyar zeneszerzők művei. Karnagyként számos elismerésben részesült, többek között Pro Renovanda Cultura Hungariae díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjével és a Norvég Királyi Lovagrend első fokozatával kitüntetett művész.

Gyöngyösi Levente 1999-ben kiváló minősítéssel diplomázott a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakán. A diploma megszerzése óta folyamatosan komponál, művei sorában a kamarazene éppúgy megtalálható, mint a kórusmuzsika vagy zenekarra írt darabok. Munkáiban nem kötelezte el magát egyetlen stílusirányzat mellett sem, az európai zeneművészet utolsó három évszázadának szellemi vonulatát szeretné folytatni. Kompozícióit itthon és külföldön egyaránt előadják. Fontos munkái közül kiemelkedik a „Gólyakalifa” című kétfelvonásos opera, melyet a Magyar Operaház rendelt a 2000. évi milleniumi operapályázatra.

Vajda Cecília a Zeneakadémián 1946-ban karvezetés szakon szerzett diplomát, mestere Vásárhelyi Zoltán volt. 1955-től a Magyar Rádió Énekkarának karnagya, majd 1959-től 1966-ig művészeti vezetője volt. Irányítása alatt az énekkar az ország legkiválóbb kórusa lett, munkásságával nagyban hozzájárult a magyar énekkari kultúra felvirágoztatásához. Kodály Zoltán ajánlásával utazott Londonba, hogy a Yehudi Menuhin iskola növendékeit megismertesse a magyar zenei nevelés módszereivel. A mai napig a szigetországban él, ahol megalapította a Brit Kodály Társaságot, melynek kurzusaira hosszú éveken át a legkiválóbb magyar előadóművészeket és tanárokat hívta meg.

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester, író, költő, népművelő a magyar kulturális élet ismert, rendkívül sokoldalú személyisége. A ma hazánkban élő művész évtizedek óta állandó meghívottja londoni, New York-i, berlini, bécsi, bostoni, chicagói, párizsi zenekaroknak. Olyan nagyságok választják kamara-partnerül, mint Szigeti József, Dietrich Fischer-Dieskau, Isaak Stern, Rosztropovics, Szering vagy Yo-yo Ma. A Deutsche Grammophonnál és a Hungarotonnál szinte az egész zongora- s zenekari irodalmat lemezre vette, hatalmas közönség és szakmai elismeréstől övezve. 1988 óta a London College of Music, 1992 óta a Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja. Munkásságának elismeréseként több rangos kitüntetés mellett Liszt-díjat, Köztársasági Elnöki Arany Emlékérmet, Kossuth-díjat, Magyar Örökség Díjat és Milleniumi Kölcsey-díjat kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.