Húszezren voltak kíváncsiak a 100 éves budapesti házakra

Csaknem 60 helyszínen, több mint 150 programmal várták idén a 100 éves budapesti házak az érdeklődőket a Budapest100 programon, amelyre ebben az évben 20 ezren látogattak el.

A negyedik alkalommal megrendezett programsorozatban lakóházak, iskolák, intézmények épületei nyitották meg kapuikat és a pincétől a padlásig ajánlották a látnivalókat, piknikkel, koncerttel, kertészkedéssel, háztörténeti kiállításokkal és sok beszélgetéssel. A legnagyobb szenzáció egy 100 éves hölgy köszöntése volt virággal és tortával - tájékoztatta a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány az MTI-t.

Az április utolsó hétvégéjén megrendezett eseményen ebben az évben először került sor közösségi kiskertültetésre, másutt az építtető dédunokája, vagy híres énekes, festő, fotós részvétele színesítette a programokat. Több épületben egyetemisták és építészek szakmai szempontból is segítették a 100 éves történetek felidézését.

Számos helyszínen kóstolhattak az érdeklődők 100 évvel ezelőtti receptek alapján készült süteményeket, máshol fotókiállítással mutatták be a házak születését és történetét, de voltak helyszínbejárások, teadélutánok és a lakók portékáiból nyíló vásárok, sőt biciklis városnéző kirándulások is.

A Budapest100 nemcsak a műemlékek mellett a rejtett építészeti értékekre és az épített környezetre is felhívja a figyelmet, valamint célja, hogy a képzett önkéntesekkel megvalósuló civil városi ünnep közelebb hozza egymáshoz az embereket - hangsúlyozzák a szervezők.

A program ötletgazdája az OSA Archívum, projektgazdája pedig a Kortárs Építészeti Központ (KÉK), amely 2011 óta szervezője az eseménynek. A Budapest100 első alkalommal, 2011-ben 16 ezer érdeklődőt vonzott, tavaly azonban a résztvevők száma már a 18 ezret is meghaladta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.