Huszárok a Nyeregszemlén

A magyar eredetű könnyűlovassági fegyvernem, a huszárság történetét bemutató kiállítások láthatók péntektől az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark Rotundájában.

A Kárpát-medencei lovas hagyományőrző találkozóhoz, a Nyeregszemléhez kapcsolódóan megrendezett tárlatok egyike, a Vivát Huszár címet viselő kiállítás a fegyvernem ötszáz éves történetének tárgyi emlékeit vonultatja föl a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és magyarországi jeles magángyűjtők –Máday Norbert és Fekete György – anyagából.

Láthatók itt a különböző ezredek egyenruhái, régi fegyverei, és több korabeli képi ábrázolás az egészen Mátyás király koráig visszavezethető történetű fegyvernemről. A kiállítás érdekessége, hogy a látogatók nem pusztán passzív szemlélői lehetnek a tárlatnak, hanem – a szegedi Móra Ferenc Múzeumnak köszönhetően – magukra ölthetik az 1848-as magyar huszárok atilláját vagy a honvédek egyenruháját, fejükbe csaphatják a huszárcsákót és kardot kézbe fogva készíttethetnek fényképet magukról.

Egy másik kiállítás, Somogyi Győző Munkácsy- és Kossuth-díjas festő és grafikusművész 100 magyar huszár című tárlata a huszárság történetét mutatja be rajzok segítségével Mátyás király korától egészen az első világháborúig. A gondos aprólékossággal elkészített rajzokon az érdeklődők megismerhetik a különböző huszárezredek felszerelését és egyenruháit.

A harmadik tárlat a Nyeregszemle szervezői által a gyerekek számára meghirdetett pályázatra érkezett rajzokat és kézművesmunkákat mutatja be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.