Hungarikum lesz a bőgőshajó?

Tekintse meg ingyenesen Jókai Mór Az arany ember című regényéből ismert bőgőshajót, amelyet Komárom város vezetése szeretne hungarikummá nyilváníttatni - ajánlja az érdeklődőknek a Monostori Erőd.

Az építészeti, hadászati remekműnek számító Monostori Erőd legimpozánsabb része a Dunai Bástya, amelynek a közelmúltban befejezett felújítására majd 500 millió forintot költöttek,főleg uniós források felhasználásával. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult beruházás során épült egy dunai kikötő, a bástyában pedig új attrakció, a „Duna, hajók, mesterségek” című állandó kiállítás is várja a látogatókat.

A dunai hajózás témát feldolgozó enteriőr részeként került megépítésre a dunai áruszállítás egyik tipikus hajója, a bőgőshajó 9 méter hosszú makettje. A bőgőshajó – amelyet Jókai Mór „arany embere”, Tímár Mihály is használt – nevét az orrtőkéjére illesztett, a nagybőgő nyakára emlékeztető díszről kapta. A terményszállító bárkát annak idején a parton vontatva juttatták el a célig. A kiállítóhelyen megismerhetjük a komáromi aranymosók, hajóácsok és halászok munkáját is.

A Monostori Erőd 2013. november 18-tól téli nyitva tartással, 8-17 óráig, kedvezményes belépőjeggyel várja a látogatókat. A Dunai Bástya kiállítását az Erődbe megváltott belépővel, ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők. A Monostori Erődbe tárlatvezetés kérhető keddtől vasárnapig, csoportoknak, előzetes egyeztetés alapján. A túra időtartama 1-1,5 óra (2 km, részben szabadtéri útvonalon).

A látogatók sétálótérkép segítségével, egyénileg is végigjárhatják a túraútvonalat a hét minden napján.

A Monostori Erőd a Komáromi Erődrendszer tagjaként 1850 és 1871 között épült. Az örökkévalóságnak épített létesítmény azonban elkészültével szinte egy időben, a korszerű haditechnika megjelenésével elvesztette hadászati jelentőségét. A Dunai Bástya, más néven Parancsnoki torony az Erőd legfontosabb bástyája, önállóan is védhető egység. Az épület egy földdel fedett, árkokkal csaknem teljesen körülvett, középudvaros, zárt patkó alakú, háromszintes ágyútorony.

Monostori Erőd - bőgőshajó kép
Monostori Erőd - bőgőshajó kép
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.