Houellebecq lesz a budapesti könyvfesztivál díszvendége

Kiemelkedő eseménye lesz az idén huszadik alkalommal megrendezendő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, hogy díszvendég íróként a francia Michel Houellebecq-et köszönti. Annál is inkább, mert egyszer már ígérte, de nem tudott jönni – hangzott el az április 18. és 21. között tartandó rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján, a fesztiváli helyszínt is adó budai Millenáris Parkban.

A magyarul megjelenő köteteit a Magvető Kiadónál közzétevő gall szerző, akinek legismertebb regénye – a megírás sorrendjében a második –, az Elemi részecskék fölkavarta az érdeklődést és elismerést hozott nálunk éppúgy, mint világszerte. Morcsányi Géza kiadóigazgató megjegyezte, a többi között Goncourt-díjas Houellebecq-et a budapesti könyvfiesztán korábban ugyancsak díszvendégeskedő amerikai Bret Easton Ellis a legizgalmasabb európai írónak nevezte. Részben azért is, mert messze földön híres furcsa, provokatív megnyilvánulásairól (akárcsak Easton Ellis), és nem kizárt, hogy meglepetésekkel fog szolgálni Budapesten is – hangzott el. A francia író érkezését a magyar kiadó egy korábbi, Lanzarote című kisregényének megjelenésével köszönti. A mű egy magányos, depressziós férfi nyaralásáról szól a címben szereplő szigeten.

Houellebecq-et április 18-án a fesztivál és a fővárosi önkormányzat Budapest-díjával tüntetik ki, majd Forgách András íróval pódiumbeszélgetésen vesz részt. Az idei fesztivál díszvendég országa – immár második alkalommal – Olaszország lesz. Mint megtudtuk, ez részben viszonzása annak, hogy egész évre szóló nagyszabású magyar kulturális évadot tartanak Itáliában. A meghívott külföldi íróvendégek listáján tizenkét olaszt találtunk, köztük a jeles költőt, Nanni Balestrinit vagy a világhírű magyar származású szerzőt, Giorgio Pressburgert, akinek egyik filmjét is vetítik a fesztivál idején. – Ő moderálja majd a könyv jövőjéről folyó, izgalmasnak ígérkező eszmecserét, amelyen a legnagyobb olasz könyvkiadók képviselői is részt vesznek – számolt be Giana Giannotti, a budapesti Olasz Intézet igazgatója. Az eseményen szó lesz arról az „olasz paradoxonról”, hogy míg az itáliai felnőttek mindössze 18 százaléka tekinthető rendszeres olvasónak, az ország könyvkiadása európai fejlettségű, igen gazdag kínálattal bír. Sokakat érdekelhet az e-könyvek elterjedésével, jövőjével kapcsolatos véleménycsere is. Az olasz vendégekkel számos pódiumbeszélgetésen és az Európa Könyvkiadó matinéján lehet majd találkozni – tudhattuk meg Barna Imre kiadóigazgatótól. Az olaszok egy tárlatot is rendeznek 72 művész munkáiból, a híres novellista, Bocaccio születésének 700. évfordulója alkalmából.

A fesztivál írországi vendégei pedig nagyszabású Beckett-emlékkiállítással köszöntik a fesztivált. Az eseményekre egyébként 25 országból 62 jeles íróvendég érkezik. Több mint 500 hazai, külföldi és határon túli magyar könyvműhely standján fogják kínálni az olvasnivalót, mintegy félszázezer kötetet, köztük 300-350 erre az alkalomra megjelentetett művet. Eljön közel 400 magyar alkotó is, föllép a standoknál vagy a színpadokon. Több mint 300 programmal hét rendezvényterem várja az érdeklődőket, akik a magyar standoknál levásárolható 500 forintos belépővel vehetnek részt az eseményeken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.